314 kilo tung dansk rumgadget hægter sig på rumstation

Det danskledede rumprojekt, Asim, er blevet forbundet med Den Internationale Rumstation og er klar mission.

2. april blev Asim sendt mod Den Internationale Rumstation. Nu er rumobservatoriet installeret og klar til mission. Foto: John Raoux/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det 314 kilo tunge rumobservatorie, Asim, har klaret fredagens udfordringer og er nu forbundet med Den Internationale Rumstation, ISS.

Det hidtil største og dyreste danske rumprojekt er dermed installeret udvendigt på det europæiske Colombus-modul. Det skete ved hjælp af en robotarm.

– Vi har lige fået de første data, og Asim har det fint. Det er rigtig, rigtig stort. Det er en stor succes for alle på Asim-teamet. Det er noget, vi har ventet på i 12 år.

– Vi ser, at det, vi har arbejdet på, virker. Der er forbindelse til rumstationen, og vores systemer kan startes op, siger projektleder for Asim Ole Hartnack.

Installationen af Asim foregik i tre trin. Først skulle Asim løftes fri af transportmodulet Dragon, dernæst skulle det med en bolt spændes fast til Den Internationale Rumstation, og til sidst skulle der så sættes strøm til.

Skal fotografere lyn

Det hele er gået efter planen, og derfor er Asims mission klar til at begynde. Rumkapslen skal bruge det næste lange stykke tid på at fotografere og måle en række lynfænomener i atmosfæren.

Forskere skal bruge billeder til bedre at forstå, hvordan de elektriske udladninger påvirker klimaet på Jorden.

– Det bliver også stort for forskere, da de med vores data kan opdatere klimamodeller og deres andre modeller i forhold til, hvad der sker i atmosfæren, siger Ole Hartnick.

– Der er altid noget, der kan gå galt

Dataindsamlingen begynder i næste uge, efter at alt er blevet dobbelttjekket hen over weekenden.

– Der er altid noget, der kan gå galt, når det foregår i rummet. Men jeg er helt sikker på, at resten af systemet virker, når nu vi har fået en god forbindelse, siger Ole Hartnick.

Bag projektet står det europæiske rumagentur, ESA, men missionen er ledet af Danmark og DTU Space.

Projektet har kostet cirka 350 millioner kroner, hvoraf Danmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet betaler omkring 60 procent.

Det danske rumprojekt Asim

Asim er et storstilet, dansk rumprojekt, der har kostet cirka 350 millioner kroner. Heraf har Danmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet betalt for omkring 60 procent.

Den danske teknologivirksomhed Terma blev for 12 år siden udpeget til at lede rumprojektet, der fredag installeres på Den Internationale Rumstation.

Du kan læse mere om Asim her:

  • Idéen til Asim, som er et 314 kg tungt, avanceret rumobservatorie, opstod i 1999.
  • Danmark står i spidsen for projektet, og omkring 80 forskergrupper fra 30 lande er involveret.
  • Observatoriet blev mandag 2. april sendt op i rummet fra Kennedy Space Center i Florida med en ubemandet SpaceX Falcon 9-løfteraket.
  • To døgn senere nåede Asim-kapslen via topmodulet Dragon frem til Den Internationale Rumstation, ISS, som kredser om Jorden i knap 400 kilometers højde.
  • 13. april tages Asim ud af topmodulet og monteres på ISS, og den egentlige mission begynder.
  • Rumobservatoriet skal i to år fotografere lynfænomener i atmosfæren. Det skal give ny viden om blandt andet Jordens klima.

Kilde: DTU Space.

Den danske teknologivirksomhed Terma blev for 12 år siden udpeget til at lede rumprojektet.

Powered by Labrador CMS