25 unge indlagt efter fest

25 personer er på hospitalet efter kulilteforgiftning til en grottefest i Oslo - fem er i kritisk tilstand.

Et apparat, som har skaffet strøm til festen, kan have udviklet kulilte i rummet, som har en relativt snæver indgang, lyder mulig forklaring på forgiftning ifølge norske medier. Foto: Geir Olsen/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

25 personer er bragt på hospitalet, og fem unge har fået kritiske skader i Oslo efter en formodet kulilteforgiftning under en fest natten til søndag.

Det skriver det norske medie VG.

Forgiftningen er sket ved en fest med op til 80 personer i et rum, som både omtales som en bunker og en grotte, i Oslo-bydelen St. Hanshaugen.

Ifølge NTB mener politiet, at et apparat, som blev brugt til at skaffe strøm til festen, kan have udviklet kulilte.

Det er en gasart, som hverken kan lugtes eller ses. Det kan have bidraget til dårligt luftmiljø i bunkeren.

Redningsaktionen blev sat i gang, efter at politiet tilfældigvis stødte på flere unge, som var omtågede.

– Syv yngre personer blev fundet bevidstløse af en patrulje klokken 03.46 efter en fest i en bunker, oplyser indsatsleder André Kråkenes for Oslos politidistrikt til NTB.

Flere kom ud

Herefter begyndte der ifølge VG at komme flere mennesker ud fra rummet, og da flere havde det dårligt, rykkede redningsmandskab herefter ud til stedet. Et større område blev spærret af.

To af de personer, der er bragt på hospitalet, er ifølge mediet politibetjente, som blev udsat for kulilte, da de hjalp festdeltagerne ud af grotten.

Indsatsleder for ambulancetjenesten Hans Kristian Jørgensen uddyber:

– Der er tale om kulilteforgiftning. Fem, som er kørt til Ullevål (hvor Oslos universitetshospital ligger, red.), har kritiske skader, én er kørt til Lovisenberg. Nogle andre er kørt til Ullevål for at blive tjekket, siger han til VG.

Kulilte fungerer på den måde, at den fortrænger ilten fra hæmoglobin i blodet, hvorved der kan opstå livstruende skader på blandt andet hjerne og hjerte.

Lokalet, hvor forgiftningen er sket, har ifølge VG en indgang på én gange én meter og er cirka 70 meter dybt.

Kulilteforgiftning

  • Forgiftning med kulilte (CO) opstår ved ufuldstændig forbrænding af organiske forbindelser. Den optagede kulilte bindes til hæmoglobin, som normalt er ansvarlig for transporten af ilt (O2) fra lunger til væv. Derved fortrænges ilten væk fra hæmoglobinet, og der kan opstå iltmangel og livstruende skader særligt i hjerne og hjerte
  • Symptomer på kulilteforgiftning er meget varierende og uspecifikke
  • Personer, som udsættes for kulilteforgiftning, mens de sover, vil ikke mærke noget ubehag. De vil gradvist gå over fra en sovende tilstand til en bevidstløs tilstand. Hvis det ikke opdages, vil forgiftningen kunne blive så massiv, at de dør.
  • Personer, som udsættes for kulilteforgiftning i vågen tilstand, vil ved mild til moderat forgiftning mærke hovedpine (hyppigst), slaphed, kvalme og svimmelhed. De kan også mærke åndenød og brystsmerter. Efterfølgende kan der opstå øget forvirring og bevidsthedstab.
  • Det vigtigste ved en kulilteforgiftning er straks at fjerne den forgiftede person fra kuliltekilden og starte tilførsel af ilt via ansigtsmaske.
  • Hvis det drejer sig om en svær kulilteforgiftning, kan det være nødvendigt at behandle med hyperbar oxygenbehandling, hvor man tilfører personen ilt i et trykkammer

Kilde: Sundhed.dk

Brandvæsnet målte ifølge NTB iltniveauet til 16 procent i bunkeren efter evakueringen. Kombineret med høje kulilteniveauer kan det være farligt. Normalt er iltniveauet i tør luft 21 procent.

Powered by Labrador CMS