22-årig fængslet: Ville bombe og dræbe kongefamilie

Manden flygtede til Argentina, da retssagen mod ham skulle begynde i januar - nu er han fanget

En 22-årig mand er sigtet for trusler mod det norske kongehus. Her er dronning Margrethe på besøg i forbindelse med kong Haralds 25-års jubilæum som regent. Foto: Scanpix
En 22-årig mand er sigtet for trusler mod det norske kongehus. Her er dronning Margrethe på besøg i forbindelse med kong Haralds 25-års jubilæum som regent. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Politiets sikkerhedstjeneste (PST) i Norge har anholdt en 22-årig mand i denne uge, efter han vendte tilbage til Norge – han var flygtet til Argentina, da retssagen mod ham skulle begynde i januar.

Den 22-årige er sigtet for at have fremsat trusler om at ville bombe, dræbe og begå overgreb mod det norske kongehus.

Det skriver norske Aftenposten.no

– Dette er en mand, vi var ude efter, og som vi ønsker kontrol på. Vi har begæret ham fængslet, blandt andet fordi vi mener, der er fare for, at han vil unddrage sig straf, siger Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.

Sendte sprøjte

Tiltalen mod den 22-årige drejede sig om trusler, han skal have fremsat mod blandt andre kongefamilien og statsministeren. Kongefamilien blev truet med drab, overgreb og bomber.

Ifølge tiltalen var mandens metode at sende en sprøjte med en hvid væske i en konvolut. Den blev arrangeret således, at vedkommende, der åbnede konvolutten, ville stikke sig på sprøjten. Han sendte disse konvolutter til både Stortinget og kongehuset.

I et trusselsbrev til kongefamilien skrev han, at han var i stand til at lave en bombe, der er så kraftig, at den ville kunne tage livet af hele kongefamilien. Brevet var signeret med den 22-åriges navn.

I oktober 2014 erklærede han sig skyldig i sigtelserne, og to måneder senere blev han anholdt af PST – som mente, at der var fare for, at han ville fremsætte flere trusler. Men manden blev ikke i fængslet.

– Næppe tilregnelig

Manden flygtede til Argentina men blev altså anholdt, efter han vendte retur til Norge. Han er sigtet for flere tilsvarende trusler udført på samme måde, med samme håndskrift og med kendt mailadresse.

– Brevene blev sendt i fjor, politiet mener derfor, at min klient sendte truslerne, før han rejste til Argentina. Min klient erkender ikke dette, han har desuden trukket sin tidligere tilståelse tilbage, siger advokat Erlend Liaklev Andersen.

Retten i Oslo mener, at det er sandsynligt, at det er den samme 22-årige, der står bag de nye trusler.

– Han er tidligere fundet strafferetslig tilregnelig. Jeg mener, dette er tvivlsomt, og der er dukket flere oplysninger op, som medfører, at vi vil bede om en ny udredning, siger Andersen.

Powered by Labrador CMS