1700-tals håndværkere i Christiansfeld imponerer

Tømrer Michael Eriksen foran Søstrehuset. Pressefoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Restaureringen af det knap 250 år gamle Søstrehus i Christiansfeld gemte på flere overraskelser – også en af de mere overnaturlige. Hør mere på Håndværkets Dag på lørdag, hvor bygningskonstruktør Peter Buchholt Petersen holder foredrag om Søstrehusets spændende og specielle detaljer.

Søstrehuset var indtil slutningen af 1800-tallet hjem for ugifte kvinder. I 2012 donerede A.P. Møller Fonden en gave til en gennemgribende renovering af Søstrehuset, der varede to og et halvt år. Michael Eriksen, tømrer fra Reinold Jørgensen i Haderslev var med i det store renoveringsprojekt fra begyndelsen.

– Søstrehuset har været min arbejdsplads i to og et halvt år. Det har været en hel speciel oplevelse at renovere det flere hundrede år gamle hus helt ind til benet. Og imponerende har det været at se, hvor dygtige Brødremenighedens håndværkere var helt tilbage i 1770’erne. Huset er fyldt med gennemtænkte håndværksmæssige detaljer, fortæller Michael Eriksen og fortsætter:

– Det mest fantastiske er tagkonstruktionen i vestfløjen. Den er konstrueret, så den løfter loftet i korsalen. Derved har salen et spænd på 12 meter uden bærende søjler i rummet, og det er helt unikt, når man tænker på, at korsalen blev bygget i slutningen af 1700-tallet.

Moderne glaspusteri kom til kort

Jørgen Toft Jessen, som har været arkitekt på restaureringen af Søstrehuset, fortæller, at den store bygning med sine 4000 kvadratmeter er opført i syv etaper over 20 år. På trods af dette er huset er helstøbt og har en iøjnefaldende arkitektonisk kvalitet.

Bygningskonstruktør Peter Buchholt Petersen fra Jørgen Toft Jessens Tegnestue, som har været sagsarkitekt på restaurering af Søstrehuset, bekræfter håndværkernes dygtighed.

– For eksempel har Søstrehuset vinduer i både rokokostil med små ruder og i klassicistisk stil med større ruder, fortæller Peter Buchholt Petersen.

– Nogle af de gamle glas sidder stadig i ruderne. Deraf kan man se og udregne, hvor stor en diameter, håndværkerne kunne lave af glas. Det interessante er, at vi har bedt nogle glaspustere om at gøre kunsten efter, men ingen glaspuster har endnu fundet den metode, der gjorde det muligt at puste så store glasflader.

Spøgelser på spil?

For tømrer Michael Eriksen har den daglige gang i Søstrehuset også budt på en oplevelse af de mere overnaturlige.

– I begyndelsen var vi to håndværkere, der restaurerede vinduer i Korsalen, som søstrene brugte til daglige andagter, bibellæsning og musik. Mens vi arbejdede hørte vi musik – helst hård rock for fulde drøn. Hver gang vi havde forladt korsalen for at gå til frokost, skete der det mærkelige, at når vi kom op igen, så var stikket til radioen hevet ud. Jeg tror da slet ikke på spøgelser og er jo ikke sådan til at narre, fortæller Michael Eriksen, men vi var de eneste i huset. Tror jeg da, fortæller Michael Eriksen.

Søstrehuset er fredet som så mange andre Brødremenighedshuse, så Kulturstyrelse har fulgt renoveringen nøje med det formål at bevare så meget af det originale som muligt. I dag fungerer huset som Brødremenighedens kontorer, butik og snart museum, som Brødremenighedens Danske Mission, musikskole, Lokalhistorisk Arkiv og Christiansfeld Centret.

På Håndværkets Dag lørdag den 12. september kommer bygningskonstruktør Peter Buchholt Petersen fra Jørgen Toft Jessens Tegnestue og holder foredrag om restaureringen af Søstrehusets kl. 11, og de mange specielle håndværksmæssige detaljer.

Powered by Labrador CMS