17-årig fik besøg af politiet: Værelset trækker tråde til østeuropæisk kriminel bagmand

Med stjålne kreditkortoplysninger har en litausk bagmand formentlig købt alverdens varer i danske webbutikker. De blev hentet af 17-årig dansk dreng.

Stjålne kreditkortoplysninger kan være bindeled mellem udenlandsk bagmand og dansk teenagedreng i en sag om databedrageri og hæleri. Arkivfoto: Nikolai Linares/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Svindel med  stjålne kreditkortoplysninger var udgangspunktet for en aktion, Fyns Politi foretog 21. juli. Her besøgte man en 17-årig dreng på dennes adresse (hos forældrene i Slåenhaven i Vollsmose). Ransagningen blev gennemført for at sikre beviser i en sag, der har at gøre med mange andre mennesker end den 17-årige. Det virker faktisk til, at drengen var en brik i et større spil, ledet af en bagmand med bopæl i Litauen.

Hvem bagmanden er, det ved man ikke hos Fyns Politi. Men teorien er som følger; den litauske bagmand handler ind på nettet med stjålne kreditkortoplysninger. Han handler ind hos danske webbutikker og får varene sendt ud til pakkebokse i Danmark. Den 17-åriges opgave har været at afhente pakkerne, tage dem med hjem og vente.

– Hver uge eller hver 14 dag fik han besøg af nogle hærdebrede mænd, der kom og afhentede dem. Hvad der skete med varene derefter, ved han ikke. Han har selv en idé om, at de hentede varer andre steder også, fortæller afdelingsleder ved afdelingen for Økonomisk Kriminalitet ved Fyns Politi, Jørgen Andersen, til Newsbreak.dk.

Stjålne kreditkortoplysninger brugt i flere sager

Sagen om de stjålne kreditkortoplysninger har stået på i et godt stykke tid, da flere webbutikker i perioden 21. februar til 12. juni har oplevet, at der blev handlet hos dem, hvorefter de kunne konstatere, at der var blevet betalt med stjålne kreditkortoplysninger.

Der er tale om mange forskellige slags varer. Køkkenudstyr, jagttøj, fisketøj og fiskeudstyr, GPS Ure og meget, meget andet. Den unge mand fik lov til at beholde nogle af varene som betaling. Resten blev afhentet af de føromtalte hærdebrede mænd.

En del af de oplysninger, politiet kommer med i sagen, stammer fra drengen selv. Han er blevet sigtet for databedrageri og hæleri, og han har afgivet delvis tilståelse. Jørgen Andersen fortæller, at drengen blev sigtet for databedrageri og hæleri, da det var udgangspunktet for sagen; han skulle sigtes for at få den sigtedes rettigheder. Men om han faktisk forbliver sigtet for databedrageri, eller om anklageren vælger at se på drengen som brik i et spil, det vil tiden vise.

Her er hæleri ikke ulovligt

Om bagmanden bliver fundet er tvivlsomt. Jørgen Andersen forventer, at vedkommende evner at skjule sin færden på nettet, og skulle det vise sig, at dansk politi kan pege litauisk politi i retning af en lokal adresse, hvor de vil finde alverdens former for køkkenudstyr, jagttøj, fisketøj og fiskeudstyr, GPS Ure og meget, meget andet, betyder det ikke det store.

– Hæleri er ikke forbudt i Litauen, konstaterer Jørgen Andersen. Han er stadig glad for, at man formentlig har lukket for i hvert fald én kanal mellem indehaveren af stjålne kreditkortoplysninger og en velvillig dansk “ansat.”

Hjemtagelse - politiets samarbejde på tværs af landegrænser

I sager, hvor der bliver begået indbrud eller tyverier i Danmark, og den mistænkte efterfølgende bliver anholdt i udlandet, varetager Syd- og Sønderjyllands Politi den opgave – på vegne af dansk politi – det er at stå for en såkaldt hjemtagelse af den mistænkte.

Syd- og Sønderjyllands Politi sørger for både hjemtagelse samt videre efterforskning og udformning af anklageskrift, indtil sagen kommer for retten i sidste ende. Det var indtil februar 2011 den enkelte politikreds’ opgave at håndtere sådanne sager.

Efter at ordningen er trådt i kraft, har Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsket sager mod over 300 personer. Der er ofte tale om organiseret og grænseoverskridende kriminalitet, hvor anholdelsen i mange tilfælde fører til opklaring af en hel stribe sager, eksempelvis indbrud, hvor der er stjålet for store beløb.

Kilde: 
Syd- og Sønderjyllands Politi.

Derfor bliver Syd- og Sønderjyllands Politi formentlig heller ikke involveret i sagen.

Drengen selv fortæller, at han kom i kontakt med bagmanden på nettet.

– De indledte et samarbejde om at afhente pakkerne, fortæller Jørgen Andersen.

Lærer genkendte elev

Da politiet satte sig på sagen, begyndte man at undersøge overvågningsvideoer fra lokalområdets pakkeudleveringsstationer. Her dukkede den samme unge mand op igen og igen. Han blev ikke genkendt af betjente, der så tog kontakt til forskellige personer i Vollsmose, og en skolelærer genkendte drengen.

Herefter fik politiet en ransagningskendelse, og 21. juli fik drengen så besøg. Han er sidenhen blevet anholdt, sigtet og løsladt. En anklager skal beslutte, hvad han skal sigtes for. Han fortæller, at betjentene også har fået sig en lang snak med drengen og dennes forældre om, hvilke konsekvenser det har at samarbejde med kriminelle.

– Hans kammerater havde advaret ham om, at det var for godt til at være sandt, og han har haft nogle moralske skrupler omkring det. Han ophørte med at hente pakker midt i juni og har nok fornemmet, at nu var det nok, lyder det fra Jørgen Andersen.

Butikker skal passe på

I en pressemeddelelse udsendt af Fyns Politi i forbindelse med sagen, opfordrer politiet ansatte i webbutikker til ikke at sende varer til kunder, de mistænker for at have brugt stjålne kreditkortoplysninger til at betale med.

Jørgen Andersen fortæller Newsbreak.dk, at anholdelsen af drengen havde til formål at lukke for en såkaldt serieforbryder, og at drengen af politiet forbindes til omkring 80 tilfælde af databedrageri, hvor der er brugt stjålne kreditkortoplysninger.

”Vi har desværre oplevet en eksplosiv stigning i antallet af databedragerier i forbindelse med nethandel. Der er et massivt misbrug af stjålne kreditkortoplysninger, hvilket påfører net-butikkerne store tab. Oftest så er svindlen organiseret lige fra bestilling til afhentning i en pakkeboks,” siger Jørgen Andersen i pressemeddelelsen.

Powered by Labrador CMS