16-årige Mathias døde: Nu straffes læge
En læge har accepteret at betale en bøde, fordi en forsømmelse var medvirkende til, at 16-årig døde med meningitis.
Sagen om 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund, der i 2016 døde med meningitis, har været særdeles omdiskuteret og -talt. Senest, ikke mindst, da en læge ansat på Herlev Hospital blev tiltalt for grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed.
Helt konkret lød anklagen på, at lægen i et tre timer langt forløb undlod at “iværksætte relevant og nødvendig akut behandling af patienten”. Mathias’ mor Trine har tidligere forklaret, at sønnen døde hurtigt. “Fra han fik de første symptomer, som var feber og opkast, til hans liv ikke stod til at redde, gik der 24 timer”.
Nu er der dog sat et punktum i sagen. Ganske vist har Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn allerede i januar rettet en kras kritik af alle tre læger, som behandlede den 16-årige om natten 4. januar 2016, men nu er der retsligt også kommet afgørelse.
Det skriver DR, der har dækket og afdækket sagen intensivt. Den tiltalte læge har erklæret sig skydig i grov forsømmelse og accepteret at betale en bøde.
– Lægen har accepteret at betale bøden, som helt konkret lyder på 5.000 kroner, hvilket også er det niveau, man ser i lignende sager, siger senioranklager Rasmus Kim Petersen fra Københavns Vestegns Politi til DR.
Hospital beklager
Tidligere er det altså kommet frem, at tre læger tilså den voldsomt syge 16-årige. Først en akutlæge i familiens hjem, og siden to reservelæger på Herlev Hospitals afdeling for børn og unge. Selv om en sygeplejerske ifølge retssagen spurgte lægen om en meningitis-prøve, valgte lægen ikke at gøre det.
Hospitalet har i forbindelse med førnævnte disciplinærnævns kritik beklaget forløbet, skrev Ritzau i januar:
– Vi beklager forløbet dybt. Mathias’ tragiske død for fire år siden medvirkede til, at der blev sat gang i et stort arbejde blandt andet i forhold til at skærpe diagnosticering og behandling af meningitis. Vi er som hospital og ledelse meget bevidste om vores ansvar, ikke mindst i forhold til læring.
Det ænder dog ikke på, at DR tidligere har afdækket, hvordan en hel afdeling forsøgte at dække over de fejl, der er begået – og ultimativt endte med, at Mathias’ liv ikke stod til at redde. Diagnosen kom ganske enkelt for sent.
Lægernes håndtering blev fire år efter døden kritiseret af disciplinærnævnet, som altså mener, at de pågældende læger langt tidligere skulle have påbegyndt antibiotikabehandling. Ifølge nævnet havde drengen nemlig klare symptomer på den sjældne meningitissygdom, allerede da akutlægen tilså ham i hjemmet.
Ikke ske for den næste
Newsbreak.dk var tidligt i forløbet – i 2016 – i kontakt med Mathias Baadsgaards mor Trine. Hun skrev et vigtigt Facebook-opslag med det altafgørende formål at rette fokus på, hvor opmærksom man skal være på symptomerne. Newsbreak.dk fik lov at citere opslaget.
“Siden Mathias døde for kun et 1 år siden – er to unge mænd på 17 og 18 år også døde af præcis det samme. Det giver altså tre døde unge mænd på et år alene i Københavnsområdet. Få jeres unge mennesker vaccineret. Man KAN faktisk vaccinere mod den meningitis Mathias døde af og man gør det med unge mennesker i mange andre lande, blandt andet i Norden. Men vi vidste det ikke og havde måske også fra fravalgt det, hvis vi havde set på, hvor lille risikoen er. Men med den viden, jeg har i dag, ville jeg ikke tøve og derfor skal I have denne viden.
For det sker jo – og særligt der, hvor unge mennesker er tæt sammen – på efterskoler, højskoler, kostskoler. Hvis det var mig, så ville jeg sørge for, at mine unge fik den vaccine – hellere i dag end i morgen”, skrev hun.
Nu siger Mathias’ far til DR, at det aldrig har været målet at straffe lægen, men det vigtige er, at der kommer fokus på, hvordan læger i hvert fald ikke bør håndtere meningitis.
– Vi må leve med smerten i, at vi aldrig får Mathias igen, men det skal betyde, at den næste kan reddes, og for at nå dertil måtte lægerne erkende, at der var sket fejl, og det er så sket nu, siger Niels Boje Lund.