1.423 danske hjemmesider beslaglagt af politiet: Undersøges for fusk

Dansk politi kæmper en løbende kamp mod fupbutikker, der er sat i verden med det ene formål at gøre livet surt for dig som handlende på nettet.

Kampen mod fupbutikker, der jagter dine penge uden, at du får noget godt ud af det, har ført til, at SØIK nu sidder på 1423 domæner. En stor del af dem er mistænkt for at være blevet brugt til svindel. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Dansk politi kæmper en løbende kamp mod fupbutikker, der er sat i verden med det ene formål at gøre livet surt for dig som handlende på nettet. Torsdag, 31. august 2017, foretog Newsbreak.dk en optælling over, hvor mange domænenavne der er registreret hos bruger-ID SFSA45-DK hos DK Hostmaster. Bag det diffuse ID gemmer sig Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK),  der blandt arbejder med økonomisk kriminalitet.

Antallet af domæner, der er registreret hos bruger-ID SFSA45-DK var ved optællingen 1423. Blandt de 1423 domæner gemmer sig eksempelvis Unavoq.dk. Besøger man Unavoq.dk kan man læse, at domænet er beslaglagt, og at retten til domænenavnet befinder sig hos SØIK, fordi denne enhed efterforsker en sag, der involverer domænenavnet. Unavoq kan meget vel have været blandt de mange fupbutikker, man hos politiet kæmper imod.

Sagen, involverende Unavoq, er fra december 2016. Newsbreak.dk beskrev faktisk hjemmesiden i december 2016. Vi omtalte siden dengang, fordi siden var blandt de mere end 300 forskellige hjemmesider, der af E-Mærket var blevet meldt til politiet. Det blev den, fordi man hos E-Mærket mente, at ejerne af domænerne ikke havde lovlige intentioner med brugen af eksempelvis Unavoq.dk.

Overtrædelse af straffeloven

Registranten af Unavoq.dk var mistænkt for at overtræde straffelovens § 279, jf §21 samt varemærkloven § 42 stk. 2 jf. stk. 1.

Straffelovens § 279 handler om bedrageri: For bedrageri straffes den, som, for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, ved retsstridigt at fremkalde, bestyrke eller udnytte en vildfarelse bestemmer en anden til en handling eller undladelse, hvorved der påføres denne eller nogen, for hvem handlingen eller undladelsen bliver afgørende, et formuetab.

Straffelovens § 21 handler om forsøg på lovbrud: Handlinger, som sigter til at fremme eller bevirke udførelsen af en forbrydelse, straffes, når denne ikke fuldbyrdes, som forsøg.

Varemærkeloven §42 dækker over krænkelse af varemærker: Forsætlig krænkelse af en varemærkeret, der er stiftet ved registrering eller brug, straffes med bøde. Under særlig skærpende omstændigheder, herunder navnlig hvis der ved overtrædelsen tilsigtes en betydelig og åbenbart retsstridig vinding, kan straffen stige til hæfte eller fængsel i indtil 1 år.

Man kan altså ud af kendelsen, der i sin fulde ordlyd kan læses på Unavoq.dk forstå, at registranten af domænenavnet Unavoq.dk var mistænkt for bedrageri og for at krænke et eller flere varemærker med forsæt, og sagt på mere mundret dansk kunne Unavoq ses som en af de fupbutikker, der kan gøre livet surt for en dansk nethandlende.

Falske hjemmesider lukkes ned

Da Newsbreak.dk omtalte de falske hjemmesider og mange fupbutikker i december 2016, talte vi med Toke Mølgaard, kommunikationschef for E-mærket. Organisationen forsøger i samarbejde med bagmandspolitiet at lukke falske hjemmesider og fupbutikker.

E-mærket har over 2200 medlemsvirksomheder, der driver e-handel indenfor forskellige brancher. Når du ser e-mærket på en webbutik er det en blåstempling af, at webbutikken er til at stole på. Folkene bag e-mærket har tjekket virksomheden og laver løbende kontrol for at sikre, at man kan handle hos den.

Toke Mølgaard fortalte, at ejerne af de falske hjemmesider og fupbutikker nogle gange sender en vare til deres “kunder,” der er et kopiprodukt, og det er i den kontekst, at varemærkelovens § 42 kan ses i denne sag; hvem, der end har stået bag Unavoq.dk i den periode, domæneregistranten blev politianmeldt er mistænkt for at have solgt kopivarer på nettet.

Når Unavoq.dk i dag er registreret hos SØIK (sammen med 1422 andre domæner) betyder det, at SØIK bestemmer over domænet. Hvor forfatteren til denne artikel har et enkelt domæne registreret hos DK Hostmaster, har SØIK altså i skrivende stund 1423 domæner registreret.

En stikprøvekontrol viser, at flere af de domæner, der er registreret hos SØIK, er endt hos SØIK af samme årsag som Unavoq.dk; der har været mistanke om, at domænerne er blevet brugt i forbindelse med lovovertrædelser, og derfor har SØIK overtaget adgangen til domænet.

Registrant-skifte

Men hvordan overdrager DK Hostmaster i praksis kontrollen over et domæne fra én registrant til en anden? Det har Newsbreak.dk talt med Jakob Bring Truelsen om. Han er administrerende direktør hos DK Hostmaster, og han bekræfter, at en del af de 1423 domæner, der er registreret hos SØIK, er endt der, fordi domænenavnene er blevet beslaglagt af anklagemyndigheden.

– De kommer til os med en dommerkendelse og siger, at et domænenavn skal beslaglægges. Når det sker bliver registranten – den, der har retten til domænet, skiftet ud med SØIK. Inden de kan gennemføre beslaglæggelsen, får de en dommerkendelse, og så overgiver vi domænenavnet til SØIK, fortæller Jakob Bring Truelsen.

Han fortæller, at processen med at overgive domænenavne til SØIK er blevet strømlinet i den seneste tid, fordi der er kommet mere fokus på de falske hjemmesider; der er slet og ret opstået et behov for, at SØIK relativt enkelt kan få overdraget domæner, når først de har fået en dommerkendelse.

Det med småt

Hvis man ønsker at oprette en hjemmeside på et såkaldt .dk-domæne (altså eksempelvis Newsbreak.dk,) skal man oprette en bruger hos DK Hostmaster og hos dem registrere et givent domæne. Når man gør det, accepterer man DK Hostmasters vilkår for samarbejdet, hvor man kan læse, at et domænenavn kan blive beslaglagt af politiet i op til to år.

Newsbreak.dk har talt med Dorte Køhler Frandsen, senioranklager ved SØIK om deres rolle i arbejdet med at fratage kriminelle kontrollen over de mange domæner. Hun fortæller, at hun i februar 2016 for første gang stillede sig op i byretten i København med en liste over domæner, hun havde mistanke om, blev brugt til at bedrive kriminalitet igennem. 

Siden har hun igen og igen været forbi byretten, hver gang med samme formål, og når SØIK på nuværende tidspunkt er registrant på 1423 domæner, betyder det flere ting.

Udenlandske registranter

For det første har en dommer accepteret, at domænerne har været brugt i kriminelle handlinger. For at stoppe kriminaliteten bliver domænet beslaglagt, og da et givent domæne (eksempelvis Unavoq.dk) altid skal have en registrant hos DK Hostmaster, er det i skrivende stund SØIK, der står som registrant.

Det er med domæner som med sætninger; når de er udtalt, kan de ikke tages tilbage. Når et domæne er registreret et sted, kan det ikke slettes igen for så at blive registreret forfra. De domæner, SØIK får beslaglagt, får man hos SØIK kendskab til ved, at privatpersoner, virksomheder eller E-mærket kontakter dem.

– Det er i dansk politi os, der håndterer henvendelserne. Vi går i retten med .dk-domæner registreret til udenlandske registranter. Hvis vi får anmeldelse om et domæne registreret hos en dansker, kontakter vi den relevante lokale politikreds, forklarer Dorte Køhler Frandsen.

Borgere kontakter SØIK

Dorte Køhler Frandsen fortæller, at SØIK modtager mange henvendelser fra borgere, der enten er blevet snydt eller frygter, at nogen kan blive snydt af at bruge en given hjemmeside. Ifølge hende bliver de falske hjemmesider brugt til forskellige formål.

– Nogle af dem fungerer som salgssider for kopivarer.

– Nogle fungerer som svindelsider, hvor man overfører penge men aldrig modtager et produkt.

– Nogle indeholder malware, der inficerer din computer.

I nogle tilfælde har folk mistet deres kortoplysninger, i andre tilfælde har de modtaget en åbenlys kopivare.

Det er for at bremse den form for kriminalitet, at SØIK bliver sat på som registrant på et stadigt støt stigende antal danske .dk-domæner.

Ønsker ikke at beholde domæner

Dorte Køhler Frandsen fortæller Newsbreak.dk, at det ikke er meningen, at SØIK skal være registrant på domænerne for tid og evighed. Hvis man ser et domæne registreret hos SØIK, kan man kontakte DK Hostmaster eller SØIK og på den måde få overdraget kontrollen over domænet.

– Vi har ingen interesse i dem. Men vi har interesse i, at folk ikke bliver snydt, fortæller Dorte Køhler Frandsen Newsbreak.dk.

Hun håber, at et effektivt arbejde med at opdage de falske hjemmesider og fupbutikker, og fravriste udenlandske kriminelle kontrollen med dem, kan få de kriminelle til at opgive indkøbene af .dk-domæner.

– Håbet er, at det bliver for bøvlet at opkøbe domænerne, fordi de alligevel bliver lukket, fortæller Dorte Køhler Frandsen.

Blandt de domæner, SØIK er registrant på, finder man domæner for bowlingcentre, frisører og meget andet. Dorte Køhler Frandsen forklarer, at de kriminelle går efter at indkøbe udløbne domæner, den oprindelige registrant har glemt at forny; på den måde har de adgang til en side, der i et vist omfang er sikret trafik. På den måde åbner de fupbutikker, hvor der er en god chance for, at der kommer nogen forbi i et andet ærinde.

Kan de kriminelle lokke penge ud af bare nogle af de besøgende, har de tjent gode penge på svindlen, da det hverken er dyrt eller besværligt at oprette et domæne hos DK Hostmaster og sidenhen lægge en hjemmeside på det.

Dorte Køhler Frandsen fortæller, at man hos SØIK i samarbejde med andre europæiske politimyndigheder og Europol undersøger, om man kan retsforfølge de personer, der står bag de falske hjemmesider.

Powered by Labrador CMS