14.000 “utro” danskere ramt af lækage

Op mod 14.000 danskere er ramt af lækkede oplysninger efter utroskabs-siden Ashley Madison er blevet udsat for hacker-angreb. Foto: Chris Wattie/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Op mod 14.000 danskere er omfattet af den verdensomspændende lækage fra et website, der specialiserer sig i utroskab.

Det viser en opgørelse, som Berlingske Research har foretaget af det omfattende materiale fra Ashley Madison.

De danske brugere har ikke nødvendigvis været deres partnere utro, men blot en kortvarig kontakt med hjemmesiden har alligevel ført til, at de er blevet registreret og gemt.

Nu optræder de mange e-mailadresser med dansk tilknytning i større databaser på internettet og på flere hjemmesider, hvor man på få sekunder kan tjekke om kærestens, hustruens eller mandens e-mail har været registret hos Ashley Madison.

Selskabet sælger sig i Danmark under sloganet »Livet er kort. Hav en affære« og hjælper danskere i et parforhold med en affære med løfte om fuld anonymitet. E-mailadressen »vil aldrig blive vist eller delt« lover sitet.

Men den anonymitet er nu reelt forsvundet, vurderer Kim Aarenstrup, leder af Nationalt Cyber Crime Center under Rigspolitiet.

»Hvis listen cirkulerer i hackerkredser og ligger på mere obskure hjemmesider, så kan det blive en kamp mod vindmøller at få slettet sit navn. Det er jo også så godt som umuligt at blive slettet fra de mange computere, der må have downloadet materialet,« siger Kim Aarenstrup.

Tidligere har langt lavere danske tal været nævnt i forbindelse med lækagen, men Berlingskes opgørelse omfatter ikke blot ».dk«- e-mailadresser, men også danske brugere med udenlandske emailadresser.

Sagsøg dem og kræv erstatning

Bag lækagen af de mange følsomme data står en ukendt hackergruppe, der kalder sig Impact Team.

Gruppen stjal tilsyneladende den store mængde data i protest mod Ashley Madisons 19 dollar store gebyr for at slette deres brugere fuldstændigt. I første omgang gav gruppen Ashley Madison 30 dage til at lukke alle deres aktiviteter, men da det ikke skete, blev den fulde medlemsdatabase lagt på internettet.

»Finder du dig selv her? Det var ALM (Avid Life Media, selskabet bag Ashley Madison, red.) der svigtede og løj for dig. Sagsøg dem og kræv erstatning. Og kom så videre med dit liv,« hedder det fra Impact Team i en åben erklæring:

»Det er pinligt nu, men du skal nok komme over det.«

Ifølge det amerikanske netmedie Fusion har danske brugere de seneste år brugt 14,5 millioner kroner på Ashley Madison.

Dermed er Danmark blandt de ti lande i verden, der bruger flest penge hos selskabet, som i alt har indkasseret over tre mia. kr.

Dusør for afsløring

Rigspolitiet oplyser, at man rent formelt kan gøre indsigelse mod de hjemmesider, der giver mulighed for at tjekke ens e-mail-adresse.

»Hvis man ser ens oplysninger ligge hos en hjemmeside med et formelt ejerskab, kan man kontakte ejerne og bede om at få sit navn slettet. Det har ejerne så pligt til, hvis ikke de vil overtræde den nationale persondatalov, som for de fleste civiliserede landes vedkommende regulerer den slags,« siger Kim Aarenstrup.

Ashley Madison samarbejder med myndighederne i både USA og Canada om at finde de skyldige bag lækagen. De har foreløbig tilbudt en dusør på 500.000 dollar – 3,2 mio. kr. for afgørende oplysninger i sagen.

I Danmark hævder konkurrenten Victoria Milan, at man har mindst 250.000 danske profiler på folk, der ønsker at være utro. Også her melder man, at medlemskab er »100 procent fortroligt« og »anonymt«. Victoria Milan er trods gentagne henvendelser ikke vendt tilbage til Berlingske på spørgsmålet om sikkerhedhen for selskabets mange danske brugere.

Powered by Labrador CMS