14-årig finder enestående danefæ
14-årig fynsk amatørarkæolog finder enestående Christian 4.-mønt i baghaven
Den 14-årige amatørarkæolog Mathias Holch Kaas havde sin metaldetektor med, da han sidste sommer besøgte sin far i Snøde på Langeland. Han undersøgte for sjov faderens kartoffelbed, men havde ikke regnet med, at det gemte på andet end ja, kartofler.
Så han blev temmelig overrasket, da metaldetektoren pludselig bippede og afslørede, at der gemte sig noget helt andet i den langelandske muld. Nemlig en mønt. Og ikke bare en hvilken som helst mønt, nej, en helt enestående en af slagsen.
Mathias Holch Kaas afleverede den på Øhavsmuseet, hvor museumsinspektør Otto Uldum tog imod og sendte den videre til danefæbehandling på Nationalmuseet. Her blev museumsinspektør og møntekspert Line Bjerg forbløffet ved synet af den lille mønt:
– Det er en såkaldt denning fra Glückstadt, som er slået under Christian 4. omkring 1619 til brug for hans udenrigshandel. Faktisk er mønten formentlig det første detektorfund af den her type, som bliver erklæret for danefæ nogensinde. Det er et utroligt spændende og helt unikt fund, for mønten har aldrig været tænkt til brug i Danmark, siger hun.
Hvad laver den på Langeland?
Christian 4. slog to slags denninger, fortæller Line Bjerg.
– Den ene skulle bruges i Rusland og havde derfor russisk indskrift, mens den anden var tiltænkt Tyskland. Vi kan se, at denne her mønt er af tysk karakter, for dens indskrift er skrevet med gotiske bogstaver. Men hvordan den så lige er endt på Langeland, det er ikke til at sige, siger hun.
Nu er Christian 4.’s tyske denning blevet erklæret for danefæ, og der venter derfor Mathias Holch Kaas en pæn dusør for det sjældne fund – som han faktisk ”besøgte” på Nationalmuseet fredag den 17. april, hvor han alligevel var i København på “Blå Mandag” som nyslået konfirmand.
Og det var godt at se fundet igen, fortæller Mathias Holch Kaas, som deler interessen for arkæologi med sin storebror, som også går med metaldetektor.
– Det er en drøm, der går i opfyldelse. Virkelig et ”once in a lifetime”-fund, siger han.