130.000 protester: Vil stoppe dissekering af fynsk løve

Grundtanken i Zoo er at følge og formidle hele dyrets liv, og det omfatter også døden. Foto: Odense Zoo / Inferno Fotografi.
Offentliggjort Sidst opdateret

En zoologisk have fra Danmark er atter blevet genstand for opmærksomhed fra hele verden.

Torsdag planlægger Odense Zoo at partere en løve offentligt, og det er faldet dyreretsaktivister for brystet.

På hjemmesiden Care2Petition er der indledt en underskriftindsamling, der opfordrer Odense Zoo til at droppe den planlagte partering.

»Ligesom giraffen (fra Københavns Zoo, red.) var løveungen sund og blev slået ihjel på grund af den zoologiske haves overskud af løver,« lyder det blandt andet på hjemmesiden bag protesten.

“I er frastødende”

Knap 130.000 personer har skrevet under på den utvetydige opfordring, mens aktivister ligeledes ytrer deres utilfredshed på andre sociale medier. Eksempelvis på Odense Zoos Facebook-side, hvor debatten kører på de høje nagler.

»I er frastødende mordere,« skriver en rasende kvinde på engelsk.

Forargelsen synes særligt at komme fra udlandet, mens en række danske Facebook-brugere går i brechen for Odense Zoo.

Forargelsen var stor

I februar 2014 var forargelsen tilsvarende stor, da Københavns Zoo under stort postyr aflivede giraffen Marius, og internationale aktivister og debattører sendte haven ud i et regulært stormvejr, der var flere uger om at lægge sig.

Odense Zoo har gennem en årrække gennemført offentlige dissektioner, men det er første gang, at man skal forholde sig til så stærke reaktioner, som dem, der bliver ytret lige nu, fortæller Nina Christensen, der er zoolog og chef for dyrepassere og teknisk personale i Odense Zoo, til BT.

»Der har været en helt vild mediestorm, hvor rigtig mange internationale medier i den grad også har vist interesse. Det er gået helt amok denne her gang,« siger hun.

Partering vises for børn

Kritikken af Odense Zoo går blandt andet på, at man bevidst har lagt dissektionen i efterårsferien, for at så mange børn som muligt kan overvære parteringen. Det er dog en god grund til, fortalte Michael Wallberg Sørensen, der er teamleder for dyrepasserne i Odense Zoo, tidligere på ugen til Berlingske Nyhedsbureau.

»Grunden til, at vi laver en offentlig dissektion, er, at det er et supergodt pædagogisk værktøj til at få en bedre forståelse for løven. Man kan se kløerne, tænderne, kraniet og de store tyggemuskler. Alle de her tilpasninger, der gør løven til et toprovdyr på savannen,« forklarede Michael Wallberg Sørensen.

»Vi går ind for, at vores gæster skal vide, at vores dyr ikke lever evigt, at døden også er en del af livet. Og når vi en gang imellem er nødt til at aflive et dyr, kan vi lige så godt få mest muligt ud af det dyrs død, og det gør vi i langt højere grad ved at lave en offentlig dissektion, som kan øge folks forståelse af dyret end ved bare at aflive og destruere det.«

Powered by Labrador CMS