12-årig pige på safari: Jager giraffer for sjov
Den amerikanske pige Aryanna nedlægger dyr efter dyr på safari sammen med sin far.
12-årige Aryanna Gourdin har en usædvanlig hobby, nemlig trofæjagt. Sammen med sin far, har hun været på safari i Sydafrika, hvor hun har nedlagt et utal af eksotiske dyr på sin vej. Hun har efterfølgende lagt billederne af de døde dyr op på Facebook, noget der har skabt røre på det sociale medie. Det skriver Mirror.
Trofæjagt er ikke det første man forbinder med en 12-årig pige. Mange vil nok derimod komme med buddet dans, barbiedukker eller makeup, hvis de skal gætte pigens hobby. Men det er ikke tilfældet for amerikanske Aryanna. Hun foretrækker hendes lyserøde bue, som hun har med rundt på Afrikas sletter.
Online berømmelse
Efter Aryanna har lagt billeder op af blandt andet en giraf og zebra, hun har skudt, har mange rettet kritik mod hendes blodige hobby. Selv andre jægere er imod hendes online fotoparade, hvor hun praler med sine nedlæggelser.
– Det her modbydeligt. At være en stolt jæger er en ting, men det her et fotoshoot af døde dyr. Der er forskel på at dræbe en hjort for at brødføde sin familie og skyde en giraf som en sportsgren. Det er overhovedet ikke i orden, skrev en til Aryanna’s billede af hendes nedlagte giraf.
Trods den store modstand har den unge pige svoret ikke at stoppe hendes passion.
– Jeg er en jæger, og lige meget hvad, folk siger, vil jeg aldrig stoppe, siger den lille pige.
Efter de online billeder er Aryanna blevet et internetfænomen med næsten 60.000 likes på hendes Facebookside. Hendes billeder er heftigt diskuteret, og et af dem har mere end 12.000 kommentarer. Men trods den brutale hobby, insisterer Aryanna på at hun elsker dyr. Hun ser trofæjagt som en måde at bevare naturen og dyrene.
– Vi elsker dyr. Vi elsker bare også jagt, siger den 12-årige.
Når hun bliver spurgt om, hvorfor hun lægger billederne op på Facebook siger hun:
– Jagt er noget, jeg holder meget af. Jeg vil gerne vise folk mine oplevelser. Jeg vil gerne opfordre andre kvinder og unge til at opleve det samme, for jagt er vildt fedt.
Dårlig opdragelse?
Aryanna jager med sin far Eli, der har mødt meget kritik for at lade sin datter tage på trofæjagt i Afrika. En kritiker på Facebook skriver:
– En ordentlig far ville ikke tage sin datter med til Afrika for at dræbe dyr uden grund. Du vil sikkert sige, at mennesket altid har jaget, men mennesket plejede også at holde slaver.
Men trods kritikken har hverken Eli eller Aryanna nogen planer om at stoppe deres hobby. På twitter er det kommet frem, at Aryanna har planer om at tage tilbage til Afrika for at jage store kattedyr.
Aryannas far, der er tidligere fængslet grundet indblanding i et amfetaminlaboratorium, arbejder nu for et firma, der producerer buer. Han har sagt, at han er stolt af sin datter.
– Vi er stolte over at være jægere, og vi vil aldrig undskylde for det.
International diskussion om trofæjagt
Det er mange gange blevet diskuteret, om trofæjagt bevarer eller skader naturen. Aryanna hævder selv, at hun hjælper dyrene med hendes lovlige jagt, og Både WWF og IUCN (International Union for Conservation of Nature) bakker hende op. Begge organisationer har anerkendt trofæjagt som et effektivt redskab til bevaring af truede dyrearter.
Det er dokumenteret, at der er en sammenhæng mellem reguleret trofæjagt og naturbevarelse grundet den økonomiske gevinst. Når trofæjagere vil betale flere hundredetusinder af kroner for at nedlægge gamle dyr, giver det økonomisk baggrund for at sørge for, at dyrene overlever. Dette kan kun gøres ved at sørge for, at der også er yngre dyr til senere års jagt. Der afsættes derfor kæmpe områder som naturreservater til dyrene, hvilket betyder, at den økonomiske gevinst ved trofæjagt har sikret overlevelsen af dyr og planter, der trives i reservaterne. Hvis de afrikanske lande ikke kunne tjene penge på trofæjagt, ville det ikke kunne betale sig at afsætte områder til dyrene. Uden beskyttelse ville dyrene blive nedslagtet af krybskytter. Det skriver Politiken.
Men det er ikke alle, der er enige i den redegørelse. Masha Kalinina, international handels specialist, har den modsatte opfattelse.
– Trofæjagt gør intet for at bevare naturen i Afrika. Det er derimod en kortsigtet økonomisk gevinst overfor et langsigtet tab. Ikke kun for dyreriget, men også for lokaløkonomien, der afhænger af økoturisme. I Sydafrika er mere end 2% af BNP’en afhængig af vildtlivsturismen, hvorimod trofæjagt kun indbringer 0,02% eller mindre. Det er uklart hvor mange af de penge kommer til at gå til bevarelse og ikke bare kommer i lommerne på rige jægere.