103 danskere er fængslet i udlandet

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Danske ambassader kan kun yde konsulær bistand, der dækker over praktiske fornødenheder for de fængslede.

En 19-årig dansk-libaneser, der sidder fængslet i Libanon, mistænkt for at være en del af den militante gruppe Islamisk Stats netværk, er langt fra den eneste danske statsborger, der er buret inde i udenlandske fængsler.

Chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen, oplyser, at i alt 103 danskere i øjeblikket sidder fængslet i udlandet.

– 46 af fængslingerne er på grund af narko, mens resten skyldes alle mulige andre forseelser. Nogle af dem er varetægtsfængslet, mens andre har fået en dom, som de afsoner, siger Ole Egberg Mikkelsen til Ritzau.

Af listen over fængslede danske statsborgere i udlandet fremgår det, at 10 sidder fængslet i Afrika og Mellemøsten, og en af disse fængslinger skyldes narko.

De danske ambassader yder de fængslede danske statsborgere konsulær bistand. Det dækker i store træk over praktiske fornødenheder.

– Det kan være alt lige fra kontakten til de pårørende, opfylde ønsker om bestemt læsestof og hjælp til at udpege en forsvarsadvokat. Er man tilbageholdt i et land, hvor man ikke kender forholdene eller taler sproget, kan der være behov for, at ambassaden i eksempelvis straffesager finder en dygtig advokat med erfaring i straffesager.

– Ambassaderne har en liste over advokater, som ambassaden har erfaring med er velegnet til den type sag, der er tale om, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Det gælder også den 19-årige dansk-libaneser, som den danske ambassade i Libanons hovedstad, Beirut, har hjulpet med at pege på en forsvarsadvokat. Den 19-årige har siddet fængslet siden juni i år og har haft jævnlige besøg fra den danske ambassade.

– Vi har peget på forsvarsadvokater, som efter ambassadens erfaring vil være velegnet til sager som denne. Udgifterne til advokatbistand dækker borgerne selv. Nogle tror, at det er udgifter, som den danske stat dækker, men det gør den ikke.

– I de fleste rejseforsikringer er der dækning for retshjælp, og det er en god idé at tjekke det, inden man rejser ud. Får man brug for det, kan det i nogle situationer være meget betydelige beløb, vi taler om, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Ifølge Berlingske, der torsdag bragte nyheden om den fængslede dansk-libaneser, er der endnu ingen formel anklage mod den 19-årige.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS