100.000 jødiske nazi-ofre lever endnu
Et skøn peger på, at omkring 100.000 jøder fra de nazistiske lejre under Anden Verdenskrig stadig er i i live.
Når verden tirsdag markerer 70-års-dagen for befrielsen af koncentrations- og udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau i Polen, vil over 100 mennesker være til stede, som ikke alene overlevede opholdet i lejren, men som her syv årtier senere kan være til stede som symbol på, at Hitlers ambition om at udslette verdens jøder heldigvis slog fejl.
Og på verdensplan er det ikke 100, men omkring 100.000 jøder, som endnu lever, til trods for, at de under Anden Verdenskrig 1939-45 var i koncentrationslejre, ghettoer eller i skjul for den tyske besættelsesmagt.
Det fremgår af en opgørelse, som organisationen Claims Conference har foretaget for Kristeligt Dagblad. Organisationen har siden 1951 eksisteret for at sikre overlevende jøder deres økonomiske rettigheder i forhold til Tyskland, og andre centrale kilder på området, herunder det amerikanske United States Holocaust Memorial Museum i Washington, vurderer, at den har det bedste overblik.
– Vi vurderer, at der i dag er omkring en halv million jødiske ofre for nazisternes forfølgelse, som endnu er i live, hvis man tæller dem med, som det lykkedes at flygte, eller som blot oplevede indskrænkninger i deres frihed. Det antal, som var i lejre, ghettoer og i skjul, vurderer vi til en femtedel heraf, oplyser Amy Wexler, kommunikationschef ved Claims Conferences hovedkontor i New York.
Hun tilføjer, at de overlevende fra lejre og ghettoer nu har så høj en alder, at kun halvdelen vil være i live om syv år.
Det skal understreges, at der kun er tale om et statistisk skøn, og at andre iagttagere vurderer lidt anderledes. Det israelske holocaust-videnscenter Yad Veshem vurderer, at der i Israel bor 180.000 personer, som er holocaust-overlevere i ordets bredeste betydning, men at kun 30.000 sad i lejre eller ghettoer.
Dette er et mere forsigtigt skøn end Claims Conferences vurdering af 42.500 overlevere i Israel.
Tallene skal sættes i forhold til, at mellem 100.000 og 200.000 jøder blev decideret befriet fra Nazi-Tysklands kz-lejre i 1945. Ud over jøder sad polske og russiske krigsfanger, romaer, Jehovas Vidner, handicappede, homoseksuelle og modstandsfolk, herunder danske, i de tyske lejre. Men de seks millioner dræbte jøder udgør langt hovedparten af ofrene for nazisternes folkedrab.