Udland

Norsk minister lægger sig fladt ned over for rensdyrejere

Demonstranter har i en uge forlangt, at to vindmølleparker i rensdyrområde fjernes. Nu undskylder minister.

Efter en uge med demonstrationer i Oslo har Norges olie- og energiminister torsdag udtalt sig i sagen om to ulovligt opførte vindmølleparker.

Ministeren, Terje Aasland, undskylder således over for de rensdyrejere, der er berørt af opførelsen af de to parker på halvøen Fosen.

– Jeg har undskyldt til rensdyrejerne på vegne af regeringen, siger han.

Den norske højesteret afgjorde i oktober 2021, at vindmølleparkerne krænker samernes rettigheder. Parkerne er opført i et område, hvor samernes rensdyr græsser.

Trods dommen står anlægget dog stadig.

Torsdag i sidste uge var det 500 dage siden, at dommen faldt.

Siden da har demonstranter været til stede ved det norske regeringskvarter i Oslo. Her har de krævet, at parkerne fjernes.

Olie- og energiminister Terje Aasland har torsdag mødtes med både formanden for det samiske parlament, Silje Karine Muotka, og Inge Even Danielsen, der er leder af Norges landsforbund for samiske rensdyrejere.

– Jeg ved ikke, hvor mange gange ministeren brugte ordet undskyld, siger Inge Even Danielsen til den norske avis Adresseavisen.

– Jeg har aldrig set en politiker lægge sig så fladt ned, tilføjer hun.

Parlamentsformand Silje Karine Muotka kalder ministerens undskyldning afgørende for, at man nu kan komme videre.

– Det er vigtigt, at vi nu har en fælles opfattelse af, at vi har med et menneskerettighedsbrud at gøre, siger hun.

Også Norges landbrugsminister, Sandra Borch, deltog i torsdagens møder.

– Det er tydeligt, at højesteret siger, at menneskerettighederne er blevet overtrådt. Det skal have konsekvenser, siger hun efterfølgende.

Terje Aasland siger, at alle muligheder nu er på bordet.

– Jeg vil gerne understrege, at vi på nuværende tidspunkt ikke udelukker nogen løsninger, lyder det fra olie- og energiministeren.

Elle Nystad, der står i spidsen for den seneste uges demonstrationer i Oslo, siger, at protesterne kommer til at fortsætte. Det skyldes blandt andet, at der ikke er fremlagt konkrete tiltag, siger hun til den norske avis VG.

/ritzau/NTB

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker