Udland

Norge: Tyrkiske krav før Nato-optagelse er uvæsentlige

Tyrkiet sætter uvæsentlige kriterier op for at godkende svensk-finsk medlemskab, mener norsk statsminister.

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, mener, at Tyrkiets kriterier for en optagelse af Sverige og Finland i Nato er uvæsentlige for et ja til at optage de to nordiske lande i den vestlige alliance.

– Tyrkiet sætter egne og uvæsentlige kriterier op for at godkende et svensk-finsk medlemskab af Nato, siger Støre ved de tre nordiske landes sikkerhedstopmøde i Sverige onsdag.

– Jeg mener ikke, at der er noget land i historien, som har søgt om Nato-medlemskab, som har opfyldt kriterierne på den måde, som Sverige og Finland har gjort, siger Støre.

Udtalelserne blev fremsat onsdag, da Støre mødte Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, og Finlands præsident, Sauli Niinistö, i Harpsund i Sverige.

Øverst på agendaen ved mødet på den svenske statsministers landsted var den sikkerhedspolitiske situation og de to nordiske landes Nato-ansøgninger.

Ungarn og Tyrkiet er stadig de eneste to Nato-lande, som endnu ikke har godkendt, at Sverige og Finland kan komme med i forsvarsalliancen.

Ungarns parlament vil indlede en debat om optagelsen af Sverige og Finland i Nato næste onsdag. Det fremgår af parlamentets dagsorden, som blev udsendt sent onsdag.

Tyrkiet har opstillet en række krav, som skal opfyldes, hvis landet skal godkende Sveriges medlemskab, mens det har antydet, at Finland vil få grønt lys.

– Norge, Danmark og Island ratificerede en optagelse af Sverige og Finland i løbet af nogle få dage. Jeg har respekt for, at nogle skal bruge mere tid, siger Støre og tilføjer:

– Men det er min opfordring, at dette bør godkendes uden forsinkelser. Og andre temaer, som ligger uden for kriterierne for medlemskab, må ikke forstyrre det.

Tyrkiet tilkendegav i denne uge, at det vil holde flere møder med både Sverige og Finland om de to landes ansøgninger. Finlands præsident siger, at han fortsat tror på, at begge lande kan blive optaget i Nato.

– Vi går hånd i hånd i denne proces, men desværre er ratificeringen ikke i vore hænder, siger Niinistö.

– Jeg ved ikke, hvad Tyrkiet tænker nu. Det er der nok kun én mand i verden, som ved, siger Finlands præsident med henvisning til Tyrkiets leder, Recep Tayyip Erdogan.

Kristersson siger, at de nordiske lande har et nært og godt samarbejde uden for Nato, men at det vil være enklere, hvis alle landene har de samme forudsætninger for medlemskab.

– Derfor bør Sverige og Finland nu og samtidigt blive medlemmer af Nato, siger Kristersson.

Desto større truslen er fra Rusland, desto mere grund er der til at stå samlet forsvarsmæssigt, pointerer han.

– Og vi er selvsagt klar over, at der er tunge russiske atomvåben i Murmansk. Det er fakta. Det er en vældig god grund til, at vi alle i samarbejde med Nato bør samarbejde i denne meget specielle del af verdenen, siger den svenske statsminister.

Til SVT siger Kristersson ifølge Aftonbladet, at han venter, at Nato-samtalerne mellem Sverige, Finland og Tyrkiet genoptages “lidt inde i marts”.

/ritzau/TT

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker