Udland

Ngo: Over 4600 krigsmodstandere anholdt i Rusland

Russisk politi slår hårdt ned på demonstrationer. Zelenskyj appellerer til russerne om at fortsætte protester.

Omkring 4600 mennesker er søndag blevet anholdt i Rusland under protester imod krigen i Ukraine.

Det viser en opgørelse fra den uafhængige gruppe OVD-Info, der overvåger demonstrationerne.

Ud af de omkring 2500 demonstranter i Moskva er 1700 anholdt. Det oplyser en talskvinde for politiet i den russiske hovedstad.

Cirka 750 er anholdt i Sankt Petersborg, hvor der var cirka 1500 demonstranter, skriver russiske nyhedsbureauer.

Der er også foretaget anholdelser i andre byer. Ifølge OVD-Info har der været demonstrationer i 65 byer på tværs af Rusland.

Organisationen har registreret i alt 4644 mennesker, der er blevet anholdt under protesterne, som myndighederne har forbudt.

De seneste anholdelser betyder, at over 13.000 demonstranter i Rusland er blevet anholdt siden krigens begyndelse. Det fremgår af OVD-Infos hjemmeside.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, beordrede styrker ind i Ukraine 24. februar.

Det russiske politi er begyndt at slå hårdere ned på protesterne. Det siger Maria Kusjnetsova, OVD-Infos talskvinde, til nyhedsbureauet Reuters.

– Skruerne bliver strammet helt. Vi er reelt set vidne til militær censur.

– Vi ser ret store protester i dag. Selv i sibiriske byer, hvor vi normalt sjældent ser så mange anholdelser, siger hun.

Den fremtrædende oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj har fra det fængsel, hvor han afsoner en dom på to og et halvt års fængsel, opfordret folk i hele Rusland til at gå på gaden for at vise deres modstand mod krigen i Ukraine.

Det russiske indenrigsministerium advarede lørdag om, at ethvert forsøg på at demonstrere uden tilladelse ville blive forhindret, og at arrangørerne vil blive holdt ansvarlige.

I Ukraine appellerer præsident Volodymyr Zelenskyj søndag direkte til russerne om at fortsætte deres protester på trods af den risiko, de løber.

– Borgere i Rusland! For jer er dette ikke kun en kamp om fred i Ukraine! Det er en kamp om jeres land, siger Zelenskyj på russisk i en tale på ukrainsk tv.

Som ukrainerne står russerne lige nu over for et valg “mellem livet eller slaveri”, siger Zelenskyj.

– Hvis I tier nu, vil kun jeres fattigdom tale for jer senere. Og kun undertrykkelsen vil svare, lyder det fra den ukrainske præsident.

Det er meget uklart, om Zelenskyjs ord når ud til seere og lyttere i Rusland.

Fredag trådte en ny lov i kraft, der kan give op til 15 års fængsel til enhver, der spreder “falske” nyheder om Ruslands militær. Det vil i praksis sige stort set alle andre udlægninger af begivenhederne i Ukraine end den officielle linje.

Som følge af den nye lov er en række uafhængige medier i Rusland allerede blevet tvunget til at lukke. Rusland har også blokeret for adgangen til de sociale medier Facebook og Twitter.

Også i Ukraine har der søndag været protester mod den russiske invasion.

I byen Nova Kakhovka i det sydlige Ukraine har russiske soldater åbnet ild mod en gruppe på omkring 2000 demonstranter, der viftede med ukrainske flag og råbte slagord om, at de russiske styrker skulle trække sig ud af landet, skriver nyhedsbureauet Interfax Ukraine.

Fem demonstranter blev såret af skud, skriver mediet ifølge Reuters.

/ritzau/AFP

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker