Vil diskrimination til livs
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er klar til at straffe barer, der bevidst diskriminerer
Citathistorie: TV 2 Lorry
Kommunerne skal kunne lægge vægt på Ligebehandlingsnævnets afgørelser om diskrimination i nattelivet, når barer og natklubber skal have fornyet deres alkoholbevilling.
Sådan lyder et helt nyt og konkret forslag fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Det fortalte han under en debat om diskrimination i nattelivet i Folketinget tirsdag.
Her havde SF og Radikale Venstre stillet forslag om helt at kunne fratage alkoholbevillingen fra barer, der bevidst diskriminerer.
Så langt var regeringen dog ikke klar til at gå. I stedet kom det nye forslag.
Del af handleplan
- Vi vil meget gerne være med til at lave en ændring af restaurationsloven til efteråret, og vi vil gerne være med til at se på, at kommuner kan lægge vægt på afgørelser om diskrimination fra Ligebehandlingsnævnet, når man skal have fornyet sin alkoholbevilling, sagde erhvervsminister Simon Kollerup.
Tiltaget skal være en del af regeringens kommende handleplan mod racisme, som bliver præsenteret i et udspil til efteråret.
- Det er skuffende
Sammen med aftalepartierne bag Finansloven for 2022 afsatte regeringen nemlig en pulje til at afdække omfanget af racismens omfang og karakter i Danmark.
Men Enhedslistens Rosa Lund er skuffet over udmeldingen. Hun mener, regeringen har misset en mulighed for at handle på et problem, der er der allerede nu.
- Jeg synes, det er så skuffende. Det her er jo ikke et vidtgående forslag. Det ville eksempelvis have været langt mere vidtgående, hvis vi havde foreslået at lukke de her barer, siger Rosa Lund til TV 2 Lorry.
Stor kritik
Henholdsvis 11 procent af alle indvandrere og 25 procent efterkommere har inden for det seneste år oplevet af blive nægtet adgang til steder, hvor andre måtte komme ind som eksempelvis nattelivet ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriets Integrationsbarometer.
En alkoholbevilling udstedes enten af et bevillingsnævn eller kommunalbestyrelsen. Den kan maksimalt gælde i otte år, men er som oftest begrænset til at gælde for to år ad gangen.
Det nye forslag fra SF og Radikale Venstre var en genfremsættelse af et tidligere forslag, der senest blev debatteret i 2017. Dengang stemte Socialdemokratiet ja til forslaget, og det skabte en del kritik i salen tirsdag eftermiddag, at partiet nu ikke længere ønskede at støtte det.