Russisk fly fotograferer Danmark i en uge
Rusland overvåger i denne uge dansk luftrum, men der er tale om ren rutine, fortæller Flyvertaktisk Kommando.
Et russisk fly vil være i Danmark i denne uge, hvor det en eller to dage vil overvåge det danske land fra luften.
Det sker som led i den såkaldte Open Skies-traktat, der giver de 34 lande i aftalen mulighed for at overflyve, observere og fotografere hinandens territorium.
Det fortæller Thomas Thue Hansen, der er oberstløjtnant i Flyvertaktisk Kommando.
– Der er tale om en ren rutineflyvning. Det handler om verifikation. Det giver russerne en chance for at se, at vi har det antal fly og baser, som vi siger, at vi har, siger Thomas Thue Hansen til Ritzau.
– Det er i bund og grund et spørgsmål om åbenhed, siger han.
Han fortæller, at Rusland typisk har en eller to af disse overvågningsflyvninger i Danmark om året.
I sidste uge var rollerne byttet om. Her var det et dansk fly med danske observatører, der overvågede russisk luftrum i fem dage, men det er ifølge Thomas Thue Hansen helt tilfældigt, at flyvningerne sker i forlængelse af hinanden.
Rusland meldte sin ankomst i sidste uge, da landene ifølge traktaten senest skal varsle deres ankomst 72 timer, før flyet ankommer.
Det russiske fly skal flyve ud fra Aalborg Lufthavn. Der er tale om et fly af mærket Antonov 30b, og ifølge Thomas Thue Hansen vil Rusland formentlig flyve en rute, der dækker det meste af landet.
Når det russiske fly ankommer, skal der gives en meddelelse om den rute, russerne har tænkt sig at flyve, hvorefter ruten skal godkendes fra dansk side.
Rusland stiller typisk med 15-20 mand til en flyvning som denne. Derudover vil Danmark have omkring 6-8 personer fra forsvaret om bord på flyet, som skal være med til at sikre, at alt går efter bogen i henhold til Open Skies-traktaten.
Open Skies-traktaten trådte i kraft 1. januar 2002. Traktaten gælder hele området mellem Vancouver i det vestlige Canada og Vladivostok i det østlige Rusland på den nordlige del af kloden.
/ritzau/