Udgør mulig risiko for børn
Det handler om, hvor meget, og hvad, man spiser.
Man kan ikke udelukke en sundhedsmæssig risiko, hvis børn i alderen 4 til 10 år får erstattet for mange kød- og mælkeprodukter med sojabaserede alternativer. Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
I juli skrev Ritzau, at 2,5% af den danske befolkning, godt 140.000 personer, lever vegetarisk, mens Dansk Vegetarisk Forening vurderer, at mellem 20% og 30% af de 140.000 personer lever af vegansk mad.
En af forskellene på at leve vegetarisk og vegansk er, at vegetarer supplerer deres kost med æg- og mælkeprodukter. Det gør man ikke, hvis man lever helt vegansk. Både vegetarisk og vegansk kost er paseret på planter, herunder frugt, grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø.
Alternativet Soja
Når man lever af en sådan kost, kan man vælge at erstatte forskellige kød- og mælkeprodukter med sojabaserede alternativer, og DTU Fødevareinstituttet skriver, at mange af disse produkter er baseret på soja, der indeholder planteøstrogener. Stofferne ligner det kvindelige kønshormon østrogen.
Ifølge Fødevarestyrelsen kan Fødevarestyrelsen ikke anbefale veganerkost til spæd- og småbørn under to år, da det kan være vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov i de første leveår.
DTU Fødevareinstituttet har nu stået i spidsen for en omfattende litteraturgennemgang af viden om sojas sundhedsskadelige effekter. Man har specifikt set på, om der kan være risiko forbundet med højt sojaindtag for ufødte børn (via gravide kvinders indtag) og for børn i alderen 4-10 år. DTU Fødevareinstituttet skriver, at man med udgangspunkt i beregnede grænseværdier ikke kan sige, at et højt indtag af soja hos gravide kvinder udgør en risiko for det ufødte barn. Det er en anden snak, når det kommer til de 4-10-årige.
“Når forskerne sammenligner det beregnede indtag af genistein med den foreslåede grænseværdi, kan de ikke udelukke en sundhedsmæssig risiko ved et højt indtag af sojabaserede produkter blandt de 4-10-årige børn,” skriver DTU Fødevareinstituttet.
Ifølge DTU Fødevareinstituttet betyder et “højt indtag” af sojabaserede produkter, at man udskifter alle produkter i kosten, der findes et sojabaseret alternativ til, til det sojabaserede. Holder man sig til en moderat udskiftning, er der ingen sundhedsmæssig risiko at finde for nogle af grupperne.
“Ifølge beregningerne giver udskiftning af produkterne kun anledning til mindre ændringer i kostens sammensætning af energi, protein, kulhydrater og fedt. Sammensætningen af vitaminer og mineraler i den sojabaserede kost er lidt anderledes end i kosten, der indeholder animalske produkter. Den sojabaserede kost opfylder fortsat i høj grad næringsstofanbefalingerne for vitaminer og mineraler,” skriver DTU Fødevareinstituttet.