Undersøgelse: Hver syvende dansker føler sig utryg

Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Intet mindre end 14 gange nævnte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ordene »tryg« og »tryghed« i sin tale ved Folketingets åbning i sidste uge.

Og meget tyder på, at statsministeren gør klogt i at gøre netop tryghed til en mærkesag i det kommende folketingsår. Med talen ramte hun lige ned i kernen af det, der i disse år er ved at æde den danske folkesjæl op indefra. For flere og flere danskere er alvorligt utrygge i deres hverdag, og det skader sammenhængskraften og gør vores samfund mere opsplittet.

Det er ifølge Ugebrevet A4 et af hovedbudskaberne i bogen »Klassekamp fra oven – Den danske samfundsmodel under pres«, der udkommer i dag.

På under ti år er andelen af utrygge danskere næsten firedoblet. Tilbage i 2004 var kun fire procent af danskere alvorligt utrygge, mens tallet i dag er helt oppe på 15 procent – eller knap hver syvende dansker. I samme periode er antallet af danskere, der betegner deres hverdag som grundlæggende tryg, svundet ind fra godt otte til seks ud af ti.

For direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen, der er en af bogens fem forfattere, hersker der ingen tvivl om kilden til danskernes voksende utryghed.

»Det er i høj grad de seneste års økonomiske krise og den politik, der er ført i kølvandet på den, som har gjort os mere utrygge. Her er samfundets sociale klasser blevet ramt med vidt forskellig styrke, og især arbejderklassen og underklassen oplever et øget pres og er mere utrygge i dag,« siger Lars Andersen til Ugebrevet A4.

Og det er allerede i gang med at ændre fundamentalt ved den samfundsmodel, vi kender i dag.

»Jo mere opsplittet vi bliver som samfund, og jo mere utrygge vi oplever vores hverdag, des mere udvandes vores tillid og sammenhængskraft,« siger AE-direktøren.

BNB

Powered by Labrador CMS