Danmark er i top-3

Danmark placerer sig som tredjebedst i verden for at leve op til klimamål, mens USA placerer sig værst.

Lørdag er det fem år siden, at Parisaftalen blev indgået, hvor verdens lande satte mål om at begrænse den globale opvarmning. (Arkivfoto) Foto: Jonathan Nackstrand/AFP
Offentliggjort Sidst opdateret

Ingen lande gør endnu nok for at undgå, at den globale gennemsnitstemperatur stiger med mere end 1,5 grader over det præindustrielle niveau.

Sådan lyder konklusionen af en årlig rapport fra Climate Change Performance Index ifølge avisen The Independent.

10 Interesting Facts About Earth's Oceans
featured by

Ambitionen er en del af Parisaftalen, som lørdag blev vedtaget for præcis fem år siden.

Sverige, Storbritannien og Danmark er i top-3 over lande, der er bedst til at håndtere klimaforandringer ifølge rapporten.

Rapporten er sammensat af en række grønne organisationer, blandt andet Germanwatch. Den følger udviklingen i de 57 lande, inklusive EU, som tilsammen tegner sig for omkring 90 procent af de globale drivhusgasser, skriver The Independent.

Ingen er i mål

Selv om Sverige, Storbritannien og Danmark topper listen, har ingen af landene officielt fået en første-, anden eller tredjeplads.

Det skyldes, at forfatterne bag rapporten har efterladt de første tre rangeringer blanke.

– I år kan vi læse ud fra vores rapport, at intet land endnu er på vej til undgå farlige klimaforandringer.

– På grund af dette mener vi også, at intet land fortjener en plads på podiet, siger Jan Burck, der er medforfatter til rapporten og seniorrådgiver ved Germanwatch, til The Independent.

Den værste

USA klarer sig værst af de 57 lande i undersøgelsen.

I sidste måned trak USA sig formelt fra Parisaftalen, som præsident Donald Trump har været udtalt modstander af.

Trump har gentagne gange betvivlet den forskning, der siger, at klimaforandringer finder sted, og at de er menneskeskabte.

Kommende præsident Joe Biden har lovet, at han som noget af det første vil omgøre Trumps beslutning om at trække USA ud af aftalen.

USA er efter Kina verdens næststørste udleder af drivhusgasser, der er med til at forårsage den globale opvarmning.

Opgaven med at nå klimamålene og bremse den globale opvarmning er vanskeligere uden USA.

Hovedpunkterne i Parisaftalen

Her kan du læse mere om Parisaftalen og hovedpunkterne i den:

* Verdens lande indgik i 2015 en klimaaftale på topmødet COP21 i Paris. Siden da har blandt andet USA trukket sig fra aftalen. Joe Biden har dog meldt ud, at han som præsident vil sørge for, at landet genindtræder i aftalen.

* Det overordnede mål er at holde den globale temperaturstigning godt under to grader i forhold til niveauet før industrialiseringen, og landene skal stræbe efter at begrænse stigningen til 1,5 grader celsius.

* Udledningen af drivhusgasser skal også tilbage til et niveau, som træer, planter og havene kan optage. Det skal ske mellem 2050 og 2100.

* Landenes egne klimaplaner skal opdateres hvert femte år. Målene kan kun opjusteres. Samtidig skal landene, som er en del af aftalen, mødes hvert femte år for at opdatere klimamålene.

* Landene skal desuden rapportere til FN, hvordan det går med at nå klimamålene. Det skal de gøre hvert andet år.

* Allerede nu mærker vi konsekvenserne af global opvarmning: Tørke, hedebølger, naturbrande, oversvømmelser og storme forekommer hyppigere og er kraftigere.

Kilder: Parisaftalen, DR, Ritzau.

Powered by Labrador CMS