Skraldet ryger ud på må og få
Næsten halvdelen af befolkningen kender ikke deres kommunes krav til, hvordan de skal sortere deres affald.
Hvornår er plast hårdt? Og skal pizzabakker egentlig i pap-containeren?
Borgerne i Danmark vil gerne sortere deres affald. Men knap halvdelen af dem kender ikke kravene til affaldssortering i deres kommune. Yderligere bliver 40 procent nogle gange i tvivl om, skraldet skal i den ene eller anden container. Det viser en ny undersøgelse fra Analyse Danmark, som er foretaget for Miljøstyrelsen.
For selvom affaldssortering umiddelbart virker let, er det ikke altid tilfældet. Den måde affaldsfraktioner er delt ind på, stemmer nemlig ikke altid overens med den måde, som danskerne kategoriserer affald på, forklarer adfærdsforsker ved Roskilde Universitet Pelle Guldborg Hansen.
Et eksempel er pizzabakken.
– Folk smider rigtig tit pizzabakker i pap. Det er der en helt intuitiv grund til. Den er lavet af genbrugspap. Alt råber på, at den skal i pap-containeren. Problemet er bare, at der er madolie i en pizzabakke, siger han.
Pap kan nemlig kun genbruges, hvis det er rent og fri for madrester. Flere kommuner har ellers information på deres hjemmeside om, hvordan borgerne sorterer deres affald rigtigt.
Men de krav kender 46 procent ikke, samtidig med er det de færreste, som kan huske en liste over, hvordan man sorterer eksempelvis 30 typer affald, forklarer forskeren. Informationen skal i stedet være tilgængelig der, hvor borgeren bliver i tvivl.
– Hvis jeg står med et stykke plastik i min gård, tænker jeg ikke: “Hm, jeg går lige op og søger på internettet for at finde ud af, hvilken spand det skal i”, siger Pelle Guldborg Hansen.
– Aktionspunktet er, når jeg står ved affaldscontaineren. Det betyder, at det er der, man skal formidle det til mig. Ikke i en informationsfolder, der hænger på mit køleskab eller ligger i en skuffe. Men nede ved affaldsspanden.
Sidste år fremsatte regeringen et nationalt mål, hvor 50 procent af al husholdningsaffald i 2022 skal genanvendes. I dag bliver 22 procent genanvendt.
/ritzau/