Tænketank: Vestagers post er den vigtigste
Konkurrence er et meget magtfuldt felt i EU-Kommissionen, men kommissæren får et begrænset manøvrerum.
Margrethe Vestager er med indstillingen til posten som EU’s konkurrencekommissær på vej til at overtage den vigtigste post i den kommende kommission.
Sådan lyder vurderingen fra chefen for tænketanken The Centre For European Policy Studies (Ceps) i Bruxelles, Karel Lannoo.
– Det er den portefølje med den mest tydelige magt. Hvis det indre marked splittes op, som man regner med, vil det være den vigtigste portefølje i kommissionen.
– EU-Kommissionen har enorm magt inden for dette område. Bare se på de bøder, som bankerne bliver idømt. Det er milliarder, det er enormt, siger Karel Lannoo.
Selvom det er et magtfuldt job, skal den tidligere danske indenrigs- og økonomiminister ikke forvente, at hun kommer til at sætte sit præg på politik, som hun har gjort i den danske regering.
– Der er ikke meget politik, for reglerne er meget klare, og der er en lang retspraksis.
– Kommissæren har kun meget begrænset manøvrerum, for generaldirektoratet for konkurrence udarbejder det faktuelle, som de præsenterer for kommissæren, som så bestemmer. Men beslutningen er udarbejdet i administrationen, siger Lannoo.
– De mest succesfulde kommissærer er dem, der forstår at arbejde meget konsensusbaseret med staben. De synes at være gode i jobbet, og jeg mener, at den nuværende konkurrencekommissær Joaquin Almunia har været god, siger han.
Margrethe Vestager kommer formentlig til at slås med to store områder de næste fem år, vurderer tænketankchefen.
Dels det digitale område, hvor konkurrencekommissæren længe har kæmpet en kamp med blandt andre Google og Microsoft.
– Det andet emne kan blive energi og de problemer, som vi måske får med energiforsyningen i forholdet mellem de traditionelle energikilder og de nyere energikilder, siger Karel Lannoo.
Før Vestager og de øvrige 25 kommissærkandidater, som blev indstillet onsdag formiddag, kan træde ind i kommissionen, skal de først gennem individuelle høringer og som samlet gruppe godkendes i EU-Parlamentet.
/ritzau/