Politikere vil bane vej for gps’er til indlagte demente
Demente skal kunne udstyres med gps, når de indlægges. Politisk flertal vil ligestille sygehuse og plejehjem.
Personalet på landets sygehuse skal have lov til at sætte en gps på demente patienter, så de kan spores, hvis de farer vild eller forlader sygehuset.
Et flertal i Folketinget vil ændre loven, efter at Hvidovre Hospital har fået afslag på at udstyre patienter med den lille sender.
– Folketingets otte partier har sammen med sundhedsministeren haft de første drøftelser om, hvordan vi kan lave et regelsæt, der tager hensyn til de demente på en helt anden måde, end det gøres i dag, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, til Ritzau.
– Jeg er helt sikker på, at vi får en lovgivning, der giver sygehusene de samme muligheder for at beskytte demente, som kommunerne har.
90.000 danskere vurderes at være ramt af demens, og alene sidste år døde omkring 15 demente efter at være forsvundet.
Blandt dem en patient fra Hvidovre Hospital, hvilket var medvirkende til, at hospitalsledelsen ansøgte Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse om tilladelse til at bruge gps.
Men ifølge ministeriet er “sundhedslovgivningen baseret på princippet om frivillighed”, og derfor fik hospitalet nej.
Det har siden vakt vrede i Alzheimerforeningen og Ældresagen, som mener, at ministeriet dermed svigter de demente og deres pårørende.
– Sundhedsministeren agerer meget uheldigt i den her sag. Det viser desværre, at han og ministeriet har svært ved at forstå, hvad en demenssygdom er, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen, til Ritzau.
– Hvis han havde haft forståelse for, hvilken ulykkelig situation demente og deres pårørende er i, så havde han bedt sine embedsmænd løse problemet sammen med regionerne og kommunerne.
Ifølge Alzheimerforeningen er gps’er ikke en behandling, men en tryghedsforanstaltning, der hører under sociallovgivningen og ikke den sundhedslov, som ministeriet henviser til.
Flemming Møller Mortensen vil ikke “kloge sig på”, om det er den ene eller anden lov, der skal bruges, men konstaterer, at der skal gælde samme regler for kommuner og sygehuse.
– Gps er en rigtig god ting, der giver både den demente, de pårørende og personalet en tilstrækkelig tryghed. Når alle faglige personer siger sådan, så skal loven selvfølgelig tilpasses det, siger han.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) holder efterårsferie, men udtaler i en skriftlig kommentar, at han er opmærksom på problemstillingen.
/ritzau/