Danmark vil bevare 150 soldater i Afghanistan

Det danske bidrag er dels en fortsættelse af den helikopterstyrke, som allerede findes i Afghanistan, dels træning af landets sikkerhedsstyrker og en officersuddannelse. Foto: Mindaugas Kulbis/AP
Offentliggjort Sidst opdateret

Danmark tilbyder blandt andet officersuddannelse og helikopterudstationering i Afghanistan efter 2014.

Der kommer et dansk tilsagn om bidrag på 150-160 soldater til Afghanistan, når den internationale kampmission Isaf lukker ned med udgangen af 2014.

Det siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) før Nato-topmødet i Wales, hvor han sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) udgør den danske delegation.

– Det kan veksle i perioden, men det vil være i et leje på cirka 150-160 mand, som Danmark vil have udstationeret i Afghanistan, siger Wammen.

Mindre end fire måneder før skæringsdatoen er den endelige plan for den nye Nato-ledede træningsmission, Resolute Support, ikke på plads.

Det trækker ud, da Afghanistan ikke har underskrevet den nødvendige samarbejdsaftale, og i øjeblikket afventer en magtoverdragelse til en ny præsident.

– Det ærgerlige her er, at vi ikke kan få det afsluttet, for det ville være det bedste, men det er ikke muligt, som tingene står i øjeblikket, siger Helle Thorning-Schmidt.

– Igen er det et område, hvor vi går forrest. Da jeg var i Chicago (sidste Nato-topmøde) for to år siden, var vi også meget tydelige med, at vi ville gå forrest i forhold til, hvad der skal ske i Afghanistan efter 2014. Det forpligter vi os yderligere til på dette møde.

Det danske bidrag er dels en fortsættelse af den helikopterstyrke, som allerede findes i Afghanistan, dels træning af landets sikkerhedsstyrker og en officersuddannelse.

Der bliver formentlig også tale om en mindre gruppe soldater, der skal hjælpe til at passe på de øvrige danskere.

– I Danmark er vi klar til at løse vores del, og det er selvfølgelig vigtigt også at melde klart ud i dag, siger Nicolai Wammen.

Det danske bidrag skal godkendes i Folketinget.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS