Patienterne får ikke diagnose i tide
Siden sidste september har de danske patienter haft krav på at få stillet en diagnose inden for en måned.
65 procent af patienterne i Danmark får stillet en diagnose inden for en måned, som loven giver krav på.
Det viser en status over udredningsgarantien, som de Danske Regioner mandag har offentliggjort. Men det er langt fra godt nok, erkender formand Bent Hansen (S).
– Det er ikke nok, det er der ingen tvivl om. Vi skal op på mellem 95 og 100 procent, siger han.
Patienter, der bliver henvist fra deres egen læge til sygehuset med en mistanke om en alvorlig sygdom, har, siden udredningsgarantien trådte i kraft 1. september sidste år, haft krav på at få stillet en diagnose eller få lavet en plan for det videre udredningsforløb inden for en måned.
For første gang har regionerne mandag nu offentliggjort en status over udredningsgarantien.
Der har været en del registreringsproblemer, og i visse tilfælde er patienter, der af faglige grunde ikke kunne få en diagnose hurtigt, blevet talt med.
Desuden mener Bent Hansen, at del af patienterne har valgt at vente lidt længere på en diagnose for at kunne blive behandlet på deres lokale hospital.
Alligevel mener han ikke, at regionerne har været gode nok til at omstille sig til lovens krav.
– I nogle sammenhænge har vi undervurderet, hvor meget det egentlig kræver. Vi har ikke været hurtige nok, siger han, men understreger, at hospitalerne generelt er pressede.
Særlig inden for urologi, sygdomme i urinvejene, neurologi, sygdomme i nervesystemet, og ved visse gigtsygdomme mangler der eksperter, som kan tage sig af patienterne, fortæller Bent Hansen.
– Det er de tre steder, hvor der er rigtig pres på, siger han.
Inden for et år forventer formanden dog, at regionerne kan leve op til udredningsgarantien for stort set samtlige patienter.
1. januar i år fik patienter, der har en meget alvorlig sygdom, i forbindelse med loven om udredningsgarantien også krav på at få begyndt behandlingen inden for en måned.
I 77 procent af tilfældene har regionerne levet op til kravet.
Patienter med en mindre alvorlig sygdom har krav på behandling inden for to måneder. Det krav har regionerne levet op til i 62 procent af tilfældene.
/ritzau/