Enhedslisten degraderer udenrigsordfører
Christian Juhl har vakt opsigt med opfordring til dialog med IS og med en trussel om at vælte regeringen.
Enhedslistens folketingsgruppe har tirsdag gennemført en rokade på ordførerposterne, som giver en mindre fremtrædende rolle til 61-årige Christian Juhl.
Christian Juhl kom i Folketinget ved valget i 2011 og har flere gange markeret sig med skarpe meldinger som Enhedslistens udenrigsordfører. Den post mister han dog nu.
Ifølge gruppeformand Stine Brix har Enhedslistens gruppe i stedet besluttet at samle forsvars- og udenrigsområderne hos Nikolaj Villumsen, mens Finn Sørensen overtager en større del af ansvaret for Europaudvalget.
Det sker ifølge Stine Brix for at styrke sammenhængen mellem forsvars- og udenrigsområdet.
Christian Juhl, der har en mangeårig baggrund i fagbevægelsen, fortsætter som partiets arbejdsmarkedsordfører og udviklingsordfører og er samtidig partiets suppleant til Nordisk Råd.
Men han mister sin mest fremtrædende post som udenrigsordfører.
Ændringen kommer, kort efter at Christian Juhl gjorde sig bemærket med et debatindlæg i Politiken om krigen mod Islamisk Stat (IS), der står bag videofilmede halshugninger og andre brutale drab i Syrien og Irak.
I indlægget gjorde Christian Juhl sig til talsmand for, at “der skal indgås dialog med IS, uanset hvor vanskeligt det kan se ud”.
Den udmelding blev der dog omgående skudt ned af partiets retsordfører, Pernille Skipper:
– Vi tror ikke på en dialog med Islamisk Stat. Det synspunkt står for Christians egen regning, og det er ikke Enhedslistens holdning, udtalte Pernille Skipper i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.
– At Vesten skulle ind og føre dialog med IS ville være et kæmpe svigt over for de syrere, kurdere og irakere, som dagligt udsættes for deres terror, mord og voldtægter, fastslog Skipper.
Christian Juhl vakte også opsigt sidste år, da han i et TV 2-interview truede med at vælte regeringen, hvis den ikke ville undersøge amerikansk overvågning.
Udmeldingen kom på et tidspunkt, hvor flere partier i Folketinget kritiserede regeringen for ikke at reagere skarpt nok på oplysninger om, at den tyske kansler, Angela Merkels, telefon var blevet aflyttet af amerikanerne.
Truslen fik dog kun lov at stå et øjeblik, før Pernille Skipper undsagde Christian Juhl.
– Enten har Christian udtalt sig lidt kluntet, eller også er han stået for tidligt op i dag, sagde Pernille Skipper dengang til TV2.
Rokaden betyder samtidig, at Enhedslisten i en kort periode byder velkommen til Sarah Nørris Christensen, der blandt andet har en baggrund i kommunalbestyrelsen i Esbjerg. Hun er stedfortræder for Henning Hyllested, der i tre uger skal deltage i FN”s Generalforsamling.
/ritzau/