Minister: Pensionsgreb sikrer stødpude
Regeringen sender ikke skatteregningen videre til næste generation, siger finansminister Bjarne Corydon (S).
Regeringens pensionsindgreb sender ikke en kæmperegning videre til den næste generation. Indgrebet sikrer i stedet statskassen en stødpude på 15 milliarder kroner. Dermed kommer det offentlige underskud ikke over tre procent af BNP, som ville betyde, at Danmark igen ville få en henstilling fra EU.
Det siger finansminister Bjarne Corydon (S).
– Dette er ikke penge, der skal bruges. Det er penge, vi kræver op i skat nu for at sikre en stødpude, der gør, at dét, vi foretager os, foregår fuldstændig ansvarligt, siger Bjarne Corydon.
Med indgrebet forlænger regeringen i 2015 skatterabatten på kapitalpensioner med 2,7 procentpoint, mens pensionister slipper 2,5 procentpoint billigere, hvis de tager deres opsparing ud af Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Under normale omstændigheder er beskatningen af kapitalpensioner og LD-opsparingen på 40 procent.
Det er ikke alle lønmodtagere, der har sparet op i LD. det gælder kun de lønmodtagere, som fik deres dyrtidsportioner indefrosset i fra 1977 til 1979.
Statskassen har de seneste to år tjent knap 60 milliarder kroner, fordi skatten er fremrykket på kapitalpension. Gevinsten finansierer S-R-SF-regeringens skattereform fra 2012.
Regeringen har i sit finanslovforslag trukket elastikken helt ud, så den regner med, at det offentlige underskud bliver på tre procent af bruttonationalproduktet, BNP. Finansloven for 2015 er dog ikke forhandlet på plads endnu.
Spørgsmål: – Er det ansvarligt, at I på tre år skaffer statskassen 75 milliarder kroner, som skulle finansiere fremtidens velfærd?
– Det er i meget høj grad ansvarligt, fordi det ikke handler om at øge det offentlige forbrug på fremtidige generationers regning. Vi sikrer, at der er ro om dansk økonomi og en høj grad af troværdighed. Det har alle danskere glæde af, siger økonomiminister Morten Østergaard (R).
– Det er et udtryk for rettidig omhu. Vi vi være på sikre, at vi ikke får problemer med nye henstillinger.
Regeringen har flere gange udtalt, at den vil gøre alt for at undgå en ny EU-henstilling, fordi underskuddet bryder med euro-reglernes tre-procentsgrænse.
/ritzau/