Udland

Nato varsler topmøde: Vi troede at krig hørte historien til

Nato vil styrke sin tilstedeværelse i det østlige Europa, siger alliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Den transatlantiske forsvarsalliance Nato vil fredag holde et topmøde med deltagelse af alliancens 30 ledere.

Det siger Natos norske generalsekretær, Jens Stoltenberg, torsdag.

På dagsordenen vil være Ruslands igangværende offensiv i Ukraine.

– Freden på vores kontinent er blevet knust. Vi har nu krig i et omfang, som vi troede hørte historien til, siger han på et pressemøde i Bruxelles.

– Det sætter utallige civile liv i fare. Det drejer sig om angreb fra flere sider, som er målrettet militær infrastruktur og byer, siger Stoltenberg.

Det fremgår ikke umiddelbart, hvilke ledere der fredag deltager fysisk i topmødet i Bruxelles, og hvem der deltager virtuelt.

Mange europæiske ledere er i forvejen samlet til et EU-topmøde i Bruxelles.

Det vides dog ikke, om eksempelvis USA’s præsident, Joe Biden, deltager fysisk. Nato tæller blandt andet også Canada og Tyrkiet.

På torsdagens pressemøde bliver Stoltenberg spurgt, om han stadig vil tilbyde Ruslands præsident, Vladimir Putin, et møde for at diskutere situationen.

– Vi har rakt hånden ud til Rusland i ugevis, men de har ikke taget det alvorligt. De har lukket døren for en politisk løsning.

– Det er vi kede af, men det er desværre realiteten. Det påvirker sikkerheden for os alle. Derfor øger vi vores tilstedeværelse i Østeuropa, siger han.

Nato har ingen planer om at sende soldater ind i Ukraine, tilføjer Stoltenberg.

Rusland indledte tidligt torsdag en invasion af nabolandet Ukraine. Offensiven er blevet fordømt af blandt andet EU, Nato og USA.

EU’s udenrigschef har varslet historisk hårde sanktioner mod Rusland.

– EU vil svare tilbage på stærkest mulige vis. EU vil implementere den hårdeste pakke sanktioner nogensinde, siger udenrigschef Josep Borrell.

/ritzau/NTB

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker