Kultur

Musikhuset Aarhus aflyser russisk balletforestilling

Musikhuset Aarhus aflyser forestilling med russisk ballet, efter at Rusland har indledt en krig med Ukraine.

Den Russiske Nationalballet kommer ikke til at optræde med “Svanesøen” i Musikhuset Aarhus mandag.

Det skriver Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune i en pressemeddelelse lørdag eftermiddag.

Det er “efter pres fra kulturministeren”, Ane Halsboe-Jørgensen (S), at Musikhuset Aarhus har indgået en aftale med arrangørerne bag nationalballettens igangværende danmarksturné om at aflyse forestillingen.

Aarhus Kommunes rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), siger, at han har “taget kulturministerens ønske om en aflysning til efterretning”.

– Jeg er glad for, at det er lykkedes at indgå en aftale. Det er afgørende for mig, at vi kraftigt tager afstand fra det russiske overgreb mod Ukraine, siger han i pressemeddelelsen.

Opfordringen fra kulturministeren kom lørdag formiddag, få dage efter at en krig er brudt ud mellem Rusland og Ukraine.

Krigen begyndte, da Rusland natten til torsdag indledte en invasion af den ukrainske nabo.

Lørdag siger Ane Halsboe-Jørgensen, at “al samarbejde med det officielle Rusland på vores statslige institutioner skal ophøre”.

Det gælder også for Musikhuset Aarhus, som indtil lørdag har planer om at opføre “Svanesøen”.

– Jeg mener ikke, at nationalballetten fra Rusland bør optræde på dansk jord i en situation, hvor Rusland har angrebet et frit, demokratisk land.

– Jeg kan ikke pålægge Musikhuset at aflyse forestillingen. Men det er klart min holdning, at den slags arrangementer ikke bør foregå i den nuværende situation.

– Lige præcis fordi det er nationalballetten, så mener jeg ikke, at det er noget, vi skal tillade på danske kulturinstitutioner, siger hun til Ritzau.

Selv om Aarhus Kommune og Musikhuset har valgt at følge ønsket fra ministeren i forbindelse med den pågældende forestilling, så mener Rabih Azad-Ahmad, at regeringen fremover må sikre den nødvendige lovhjemmel, hvis aflysningerne skal fortsætte.

– Det er vigtigt, at vi holder fast i, at Danmark er en demokratisk retsstat. Derfor er det uholdbart, at kulturministeren udsender instrukser via pressen.

– Jeg er enig i, at vi skal sige fra over for Rusland. Men vi har behov for, at der kommer klare retningslinjer.

– Det kan ikke være rimeligt, at 98 kommuner og endnu flere kulturhuse skal foretage individuelle vurderinger af, hvilke forestillinger der skal sanktioneres, siger han.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker