Sport

Michelle Gatting tror på kvindelig triumf i Le Mans

Michelle Gatting håber, at en podieplads i Le Mans kan styrke kvindelig deltagelse inden for motorsport.

Hvis alt flasker sig for det kvindelige hold Iron Dames, er en podieplads i det legendariske 24-timers-løb Le Mans inden for rækkevidde.

Det vurderer den danske Iron Dames-kører Michelle Gatting, som har været en del af holdet, siden det startede med at køre ræs i 2019.

– Jeg tror, at vi kan vinde løb i år. Motivationen er større end nogensinde, for vi ved, at vi kommer med et stærkt lineup.

– Konkurrenterne holder øje med os, for de ved, at vi er i stand til at konkurrere med dem, siger hun.

I lighed med sidste års Le Mans stiller Gatting op med holdkammeraterne Rahel Frey og Sarah Bovy. Her blev det til en 9.-plads ud af i alt 23 biler i den fjerdehurtigste bilklasse GTE AM.

Gatting rundede desuden 2021-sæsonen af ved at skrive historie som den første kvindelige europamester i Ferrari Challenge Pirelli Pro.

Det er bedrifter som disse, der beviser, at kvinder har en plads i motorsporten, mener hun.

– Det er vigtigt at understrege, at ja – vi er kvinder – men vi er altså også dygtige racerkørere. Der er folk derude, der har ondt i røven og påpeger, at jeg kun er på holdet, fordi jeg er kvinde, men jeg er altså en kvinde, der kan vinde racerløb, siger Gatting.

Iron Dames-projektet er søsat af den franske, forhenværende racerkører Deborah Mayer. I februar blev hun udnævnt som præsident for den kvindelige afdeling af Det Internationale Motorsportsforbund (FIA).

Mayers mission om at udbrede motorsporten på kvindesiden har Gattings fulde opbakning.

– Jeg håber for Deborah, at hun en dag kan sige, at hun var årsagen til, at den første kvinde kom med i Formel 1, siger hun.

Hvis drømmen om flere kvinder i motorsporten og måske endda en kvindelig Formel 1-kører skal gå i opfyldelse, kræver det dog et langt, sejt træk. Støtte fra motorsportsorganisationerne vil formentlig være påkrævet, mener Gatting.

Hun ved af erfaring, at vejen dertil ikke er nem.

– Jeg tror, at det, der skal til, er, at organisationer som Dansk Automobil Sports Union (Dasu) og FIA giver mulighed for, at helt unge piger kan sætte sig ind i en gokart.

– Men det er også vigtigt, at man fra et tidligt stadie bliver gjort bevidst om, hvad det kræver. Jeg tror, at det er der, hvor der er mange piger, der falder fra, for det kræver meget mere, end man tror.

– Blodet, sveden og tårerne, jeg har måttet ofre for at nå hertil, har ikke altid været sjove. Jeg har ofte overvejet at stoppe, men jeg tror, at det kan lade sig gøre, hvis man har en vilje af stål.

– Det er der mange piger, der har, men de skal være forberedt på, hvad det kræver, og der tror jeg, at organisationerne kan spille en stor rolle, siger hun.

Le Mans køres i weekenden 11. juni og 12. juni.

/ritzau/

Back to top button