Politik

Mette Frederiksen: Vi rammer Putin på pengepungen

Sanktioner mod Putin skal ramme hans "aktiver og værdier placeret i europæiske lande", siger statsministeren.

Sanktioner mod Ruslands præsident, Vladimir Putin, skal ramme ham på pengepungen.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften om krigen i Ukraine.

I den forbindelse forklarer statsministeren, at sanktioner mod Putin skal ramme hans “aktiver og værdier placeret i et af de europæiske lande”.

– Eller sagt med andre ord: Vi rammer ham på pengepungen. Det er jo en ganske velhavende mand, vi har med at gøre, siger hun.

Torsdag invaderede Rusland Ukraine. Efter invasionen har EU, Storbritannien og USA alle varslet en lang række af sanktioner mod Rusland.

EU’s sanktionspakke består af fem søjler. Den vil ramme Ruslands finansielle sektor, energisektor og transportsektor, samt Ruslands adgang til teknologi og russiske diplomater og forretningsfolks adgang til EU.

– Vores forventning er fortsat, at vi ser ind i en længerevarende international krise, og vi er i EU klar til at stramme grebet yderligere.

– Og det er den danske regerings ønske, at vi går endnu længere, siger Mette Frederiksen.

EU sætter både Vladimir Putin og landets udenrigsminister, Sergej Lavrov på sin sanktionsliste. Det oplyser EU’s udenrigschef, Josep Borrell, fredag ifølge Reuters.

Torsdag aften stemte Folketinget også for et øget militært bidrag til forsvarsalliancen Nato.

Danmark vil blandt andet sende flere tropper og vil bidrage med 20 F-16-kampfly til at overvåge luftrummet over Nato-lande.

Derudover ventes Folketinget at stemme om øget materiel, der skal beskytte ukrainere.

Således siger Mette Frederiksen, at hun ved, at forsvarsminister Morten Bødskov (S) enten har eller “inden for en meget, meget kort tidsfrist” beder Folketinget om opbakning til dette.

Det øget materiel tæller blandt andet skudsikre veste og “anden form for militært udstyr”. Ifølge statsministeren skal det gerne afsted “så hurtigt som overhovedet muligt”.

På pressemødet omtaler statsministeren også den samtale, hun havde med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, tidligere fredag.

I den forbindelse siger hun, at der fra Ukrainsk side er et ønske i forhold til “militær bistand”.

– Og det kan jo lyde meget banalt for en europæer lige nu, men adgang til diesel og benzin for simpelthen at kunne holde sin hær kørende, siger Frederiksen.

Samtidig med at situationen udvikler sig, arbejder regeringen i øjeblikket ud fra, at der kommer omkring 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark.

Det siger Udlændinge– og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker