Erhverv

Markedsoversigt: Mærsk i bunden af rødt C25 – jobtal løftede renterne

En stærk amerikansk jobrapport blev fredag mødt med kursfald i USA, Europa og også i København, hvor både A.P. Møller-Mærsk og Novo var en klods om benet.

Jobrapporten viste en markant vækst i beskæftigelsen og et fald i arbejdsløsheden. Desuden steg timelønningerne mere end ventet – et signal om, at inflationen også på den længere bane kan blive svær at slå ned.

Det hjemlige eliteindeks, C25, faldt over 1 pct. efter jobtallene og lukkede samlet 2,1 pct. lavere i 1732,27.

Med i bunden var A.P. Møller-Mærsks B-aktie, der mistede 4,9 pct. til 20.950 kr. efter tre rigtigt gode dage oven på en opjustering af forventningerne og et flot regnskab for andet kvartal.

Rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) gik i ugen, der slutter fredag, tilbage med 3,8 pct. til 3739,72.

Også Novo Nordisk var på hælene efter onsdagens ellers robuste halvårsregnskab, der dog viste forsinkelser i forhold til at få støttet op om væksten for vægttabsmidlet Wegovy.

Amerikanske Jefferies løftede kursmålet for aktien til 585 kr. fra 540 kr., og den negative anbefaling “underperform” blev fastholdt.

Fredag faldt Novo Nordisk med 3 pct. til 756 kr. og afsluttede en skidt uge, der bød på et samlet fald på 11,5 pct.

Vestas var modsat på den grønne gren og steg 2,6 pct. til 194,36. Det skete i håb om, at en kommende amerikansk energipakke vil øge aktiviteten i branchen de kommende år.

Blandt vinderne fredag var også flere af bankerne, der kan glæde sig over, at rentestigningerne vil gøre det nemmere for sektoren at tjene penge. Bankerne i eliteindekset så stigninger på 0,6-2,0 pct. med størst plus til Jyske Bank.

Store rentestigninger skyllede ind over obligationsmarkedet fredag i kølvandet af en stærk amerikansk jobrapport.

Beskæftigelsen steg mere end dobbelt så meget som ventet, arbejdsløsheden faldt overraskende, og timelønningerne afveg også fra økonomernes bud ved at stige mere end forudset.

– Wow, det her er spektakulært. Ledigheden i USA er tilbage på det laveste i mere end 50 år. Det sker blot to år, efter at ledigheden bragede op idet højeste siden 1930’erne, konstaterer cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre i et notat.

På obligationsmarkedet steg renterne da også stejlt efter jobrapporten, der øger sandsynligheden for endnu en stor renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank på mødet til september. På de seneste to møder har banken hævet renten aggressivt med 75 basispoint.

– Summen af nøgletal med kraftig jobvækst, laveste ledighed i 50 år og mærkbare lønstigninger bekræfter, at der er flere renteforhøjelser på vej fra den amerikanske centralbank. Tempoet skal kort og godt tages ud af økonomien med renteforhøjelser, som i sidste ende vil bremse den galoperende inflation, vurderer Jeppe Juul Borre.

Herhjemme endte renten på den toneangivende tiårige statsobligation i 1,22 pct. – 13 basispoint mere end torsdag.

.\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: finans@marketwire.dk , www.marketwire.dk

Back to top button