Erhverv

Markedsoversigt: C25 i laveste niveau siden invasion – renten steg

Det blev fredag en blodrød dag for det danske eliteindeks, der faldt til laveste niveau siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar.

Det danske aktiemarked lå dagen igennem i rødt, men faldene tog yderligere til, efter at tal for den amerikanske jobrapport i april understregede, at den amerikanske økonomi har mere fart på end først antaget.

Det bekræftede ifølge flere økonomer, at den amerikanske centralbank med rette kan skrue op for stramningerne af pengepolitikken.

Blandt enkeltaktierne blev Ambu slået i gulvet af torsdagens nedjustering, og der var generelt meget lidt at glæde sig over. Blot Ørsted endte i grønt, da aktien steg 2,1 pct. til 734,40.

C25-indekset lukkede med et fald på 3,4 pct. i 1662,53.

– Der var en lille lettelse onsdag, efter at Jerome Powell (chefen for den amerikanske centralbank, red.) havde talt, men det er forduftet. Der er rentestramninger på vej, inflationspres og usikkerhed om, hvordan forbrugerne står, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank.

Samme tendens ramte det danske marked, hvor især de forbrugsorienterede aktier faldt – trods godkendte regnskaber i ugens løb.

Ambu faldt til bunds efter en nedjustering torsdag. Her kunne medicoselskabet melde om pressede forsyningskæder, smitteudbrud med omikron-varianten og personalemangel på hospitaler.

Ambu venter nu en organisk vækst på over 13 pct. og en driftsmargin, EBIT, på over 5 pct. mod tidligere over 15 pct. og over 7 pct.

Ifølge Martin Munk er det – trods rimelige forklaringer – skuffende, at Ambu igen må sænke selskabets forventninger.

Aktien smed på 11,8 pct. i 90,54 kr.

Også den danske rente blev påvirket og gik kraftigt i vejret, efter at fredagens amerikanske jobrapport viste sig væsentligt stærkere end ventet, og intet gjorde for at slukke markedets frygt for inflation eller en strammere pengepolitik fra den amerikanske centralbank.

Der blev i april skabt 428.000 nye job i USA mod en forventning på 380.000, og det var med sende den tiårige danske rente op i 1,46 – hele 12 basispoint højere end torsdag, hvor renten også steg kraftigt.

Torsdagens rentestigninger kom blot en dag, efter at den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, ellers havde annonceret, at et renteløft på 75 basispoint til juni ikke overvejes “aktivt”.

Ikke desto mindre har markedet besluttet sig for, at netop en renteforhøjelse på 75 basispoint kan blive nødvendig for at tøjle den tårnhøje inflation.

– Selvom farten er taget en smule af siden i vinter, så går det stadig fremad i et pænt tempo på arbejdsmarkedet i USA. Og jobskabelsen er så høj, at arbejdsmarkedet opheder mere og mere, skriver Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit.

– Derfor er der heller ingen udsigt til, at presset på Federal Reserve for at hæve renterne løjer af, skriver han videre.

Derudover viste de amerikanske tal en fortsat arbejdsløshed på 3,6 pct. i april.

.\˙ MarketWire

Trine Vestergaard +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail:finans@marketwire.dk, www.marketwire.dk

Back to top button