Erhverv

Markedsoversigt: Bavarian fortsatte himmelflugt – renten stod stille

De danske aktier sluttede ugen af med en samlet stigning, hvor blandt andet vaccineproducenten Bavarian Nordic trak sin del af læsset, efter at der er blevet konstateret abekopper flere steder i verden.

Det danske C25-indeks steg fredag 2,8 pct. til 1653,96. For ugen var der tale om en stigning på 4,6 pct.

Der lurer dog fortsat en del usikkerhed i markedet:

“Markedet har svært ved at finde fodfæste lige nu. Ser man på afkastet for maj, er det jo ikke imponerende isoleret set. Det er et forvirrende marked i øjeblikket,” siger Lars Hytting, chef for aktiehandel i Artha Kapitalforvaltning, til MarketWire.

Med til at understøtte aktier både ude og hjemme var den kinesiske centralbank, der fredag sænkede en af sine ledende renter med et rekordstort beløb.

Bavarian havde fundet sig godt til rette i toppen af C25 med en voldsom stigning for anden dag i træk, efter at der er kommet fokus på flere landes fund af abekopper. Det er nemlig kun Bavarian, der indtil videre har udviklet – og fået godkendt – en vaccine mod sygdommen.

Bavarian blev torsdag sendt i vejret med knap 30 pct. Fredag blev kunsten gjort efter, hvor Bavarian gik frem med 18,4 pct. til 216,60 kr. For ugen steg aktien 62,9 pct.

Også Mærsk så fremgang fredag efter en hård uge på børsen. Aktien blev understøttes af en stigning i rateindekset SCFI efter 17 uger i træk med fald.

Rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotpriserne på containerfragt fra den kinesiske storby til en række destinationer verden over, gik i ugen, der slutter fredag, frem med 0,4 pct. til 4162,69.

Mærsks B-aktie øgede 6,1 pct. til 20.700 kr.

Fredag steg renten et enkelt basispoint, hvor forbrugertilliden i eurozonen steg mere end ventet, mens der i Danmark blev registreret den laveste af samme slags nogensinde.

I dagens løb var renten på den danske tiårige statsobligation oppe med 5 basispoint, men i sidste ende endte den kun et enkelt basispoint højere fra niveauet torsdag i 1,30 pct. mod et niveau på 1,21 pct. i sidste uge inden bededagsferien.

Den danske forbrugertillid viste fredag morgen et fald i maj til minus 22,4 fra minus 20,9 måneden før.

Hos Handelsbanken blev faldet beskrevet som et “choktal” af cheføkonom Jes Asmussen.

– Vi danskere har aldrig nogensinde været mere pessimistiske. Stigende priser og renter samt måske også udsigten til faldende boligpriser er en trist cocktail for forbrugerne. Det virker næsten uundgåeligt, at privatforbruget vil falde, påpeger han.

Forbrugertilliden i eurozonen steg i maj til indeks minus 21,1 mod en ventet stigning på minus 21,5 fra niveauet minus 22 i april, viser en foreløbig opgørelse.

Inden markedsåbning kom tal for de tyske producentpriser i april, der viste en stigning på 2,8 pct. sammenlignet med måneden før og på 33,5 pct. i forhold til april sidste år. På månedsbasis var der ventet en stigning på 4,9 pct., mens der på årsbasis var ventet en stigning på 31,3 pct.

.\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail:finans@marketwire.dk, www.marketwire.dk

Back to top button