Erhverv

Markedsoversigt: Både aktier og renter slog bak i mismodigt marked

Både aktier og statsrenter var i bakgear i København torsdag, hvor fokus blandt andet var på inflationstal fra USA.

I det danske C25-indeks var der dagen igennem pres på samtlige sektorer. Kun en håndfuld af eliteaktierne klarede frisag, og Genmab sluttede dagen i top på baggrund af nye analyser.

C25-indekset lukkede med et fald på 1,3 pct. i 1574,67.

Dagens mest imødesete begivenhed var inflationstallene fra USA, og selv om presset fra prisstigningerne aftog en kende mere end ventet i maj, var det ikke nok til at afblæse rentestigninger.

Torsdagens tal for PCE-kerneprisdeflatoren viste en inflationstakt på 4,7 pct. i maj mod ventet 4,8 pct. blandt økonomerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News og 4,9 pct. i april.

Torsdag var Vestas i vælten med et hav af ordrer frem mod kvartalsafslutningen. I dagens løb kom der ordrer fra blandt andet Brasilien, Skotland, Danmark og Italien. Det var dog ikke noget, der ændrede synderligt ved, at den danske vindmølleproducent var bagud på ordrer sammenlignet med sidste år.

– Det er sidste dag i kvartalet, og der er stor fokus på ordrer. De får ualmindeligt travlt for at nå i mål, og det er der nok ikke nogen, der tror, at de gør. Vi har vidst det de sidste par dage, så det er ikke noget, der kommer som en stor overraskelse, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

Med dagens ordrer nåede Vestas op på knap 1300 megawatt i kvartalet – flere kan stadig komme til inden midnat, men det ændrer ikke ved, at det er markant under sidste års annoncerede ordreindgang i samme periode på 4127 megawatt.

Vindmølle-aktien lukkede torsdag med et fald på 5,5 pct. i 149,90 kr.

På obligationsmarkedet faldt den tiårige rente torsdagen igennem markant tilbage efter blandt andet et svensk renteløft og inflationstallene fra USA.

Den toneangivende tiårige danske statsobligation lukkede med en rente på 1,73 – 15 basispoint lavere end ved lukketid onsdag

Rentefaldet i Danmark accelererede op til rentemeddelelsen fra svenske Riksbanken, der som ventet løftede renten 50 basispoint til 0,75 pct. og varslede flere renteforhøjelser i den nærmere fremtid.

Renten fortsatte ned og tog et ekstra fald ved offentliggørelsen af de amerikanske inflationstal, der viste en spids lavere prisstigninger end ventet i maj.

Trods et mildere inflationspres ændrer det ikke ved de planlagte renteløft fra den amerikanske centralbank, lød det efterfølgende fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

I løbet af formiddagen viste arbejdsløsheden i eurozonen sig lavere end ventet i opgørelsen for maj. Ledigheden endte på 6,6 pct. mod ventet 6,8 pct. Omvendt så det ud i Tyskland, hvor ledigheden lød på 5,3 pct. i juni mod ventet 5,0 pct.

Fra dansk side kom der reviderede bnp-tal, hvor væksten blev nedrevideret til minus 0,5 pct. på kvartalsbasis fra tidligere opgjorte minus 0,1 pct.

.\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: finans@marketwire.dk , www.marketwire.dk

Back to top button