Erhverv

Markedsoversigt: Aktier overlevede stærk jobrapport fra USA – rente op

Stærke amerikanske jobtal tog fredag toppen af stigningerne på det danske aktiemarked, hvor blandt andet Ørsted og A.P. Møller-Mærsk fik klø.

Jobrapporten viste en noget større jobskabelse uden for landbruget end ventet, og alt i alt peger jobrapporten dermed mod høje renter i en forlænget periode, og det er bestemt ikke aktiemarkedets kop te.

Det danske eliteindeks, C25, holdt dog skindet på næsen og sluttede 0,3 pct. højere i 1717,88, efter at have ligget så højt som 1724,40 tidligt på eftermiddagen.

Helt i toppen af eliteindekset tronede Ambu med en stigning på 3,6 pct. til 95 kr. Der var umiddelbart ikke nyt fremme.

Blandt ugens vindere har også Novo gjort sig bemærket med flere lukkerekorder, herunder endnu én fredag, hvor fremgangen begrænsede sig til 0,5 pct. til 897 kr.

I bunden af markedet endte Ørsted, der skiftede til rødt fra grønt efter offentliggørelsen af den amerikanske jobrapport.

Jobrapporten sendte renterne op, og det er skidt nyt for rentefølsomme Ørsted, da høje renter øger omkostningerne til opførelsen af de investeringstunge vindparker.

Ørsted lukkede 2,3 pct. lavere i 648 kr., hvilket var nok til en placering i bunden af det danske C25-indeks.

Imens fik Coloplasts aktionærer både i pose og sæk. Fredag gik der udbytte fra på 15 kr., men medicokoncernen steg ikke desto mindre 1,4 pct. til 871,60 kr.

A.P. Møller-Mærsk blev sendt ned efter et fald i rateindekset, SCFI, der måler spotpriserne på containerfragt fra Shanghai til en række destinationer verden over. Rateindekset er faldet næsten 5 pct., og er nu dykket 25 uger på stribe. Mærsks B-aktie faldt 1,8 pct. til 15.025 kr.

Et buldrende amerikansk jobmarked blev fredag mødt med bratte rentestigninger både i USA og herhjemme.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation var midt på eftermiddagen faldet 4 basispoint til 2 pct., men steg umiddelbart efter jobrapporten og lukkede i 2,10 pct. – 6 basispoint højere end torsdag. Over ugen blev det til et rentefald på 11 basispoint.

Den amerikanske arbejdsrapport viste en stigning i beskæftigelsen uden for landbruget på 263.000, eller markant højere end de 200.000, som økonomer havde forudset ifølge Bloomberg News.

Samtidig var lønstigningstakten en del højere end ventet.

– Dagens tal bekræfter, at amerikansk økonomi kører for hurtigt, og at lønvæksten er al for høj, hvilket vedligeholder inflationspresset, konstaterer Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i Danske Bank.

Han understreger, at den amerikanske centralbanks mange renteforhøjelser vil ramme økonomien med forsinkelse, og at arbejdsmarkedet typisk er noget af det sidste til at reagere, når økonomien vender.

Derfor er centralbanken også ude i en balancegang, hvor den skal sikre sig, at den ikke forårsager unødvendig skade ved at hæve renten for meget og for hurtigt, men på den anden side får bekæmpet inflationen, lyder vurderingen.

.\˙ MarketWire

Henning Nielsen +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: finans@marketwire.dk , www.marketwire.dk

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker