Erhverv

Mangel på materialer gør det dyrere at bygge ny bolig

På et år er det blevet 6,7 procent dyrere at bygge ny bolig, viser tal fra Danmarks Statistik.

Hvis man synes, at det er blevet dyrere at bygge ny bolig, så er der ikke noget at sige til det.

I de sidste tre måneder af 2021 har det således været 6,7 procent dyrere at få opført ny bolig i forhold til samme periode året før.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Opgørelsen har set på, hvad det koster at få opført enfamiliehuse og etagebyggeri.

Stigningen på 6,7 procent fra fjerde kvartal 2020 til fjerde kvartal 2021 er den største årlige stigningstakt siden tredje kvartal 2007. Her steg omkostningerne også med 6,7 procent på et år.

I Arbejdernes Landsbank peger privatøkonom Brian Friis Helmer på særligt to forhold, der har været med til at øge byggeomkostningerne.

– Dagens tal vidner om, hvor høj farten i byggeriet er i øjeblikket, hvor meldingerne om mangel på arbejdskraft og materialer er udtalte.

– Det smitter af på, hvor meget danskerne skal have op af lommen, hvis de vil bygge bolig i disse tider, siger Brian Friis Helmer.

Dykker man ned i Danmarks Statistiks tal, kan man se, at omkostningerne til materialer er steget med 8,3 procent fra fjerde kvartal 2020 til fjerde kvartal 2021.

I samme periode er lønomkostningerne også gået op, men med langt mindre hastighed. De er således blot steget med 2,8 procent på et år.

I Jyske Realkredit peger afdelingsdirektør Mikkel Høegh på flere årsager til, at materialerne til at bygge ny bolig er steget i løbet af 2021.

Dels peger han på de logistiske udfordringer, verden har været ramt af i kølvandet på covid-19.

Dels peger han på en generelt større efterspørgsel efter materialer.

Ser man længere frem forventer Mikkel Høegh, at prisstigningerne vil bremse lidt op.

– Dels står vi på kanten af en recession, dels så er er renten steget kraftigt. Begge dele bør sætte sig i lysten til at bygge nye boliger, siger han.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker