Udland

Lula: Min efterretningstjeneste fejlede under stormløb

Den brasilianske præsident placerer dele af ansvar for stormløb mod den lovgivende forsamling 8. januar.

Den brasilianske præsident, Luiz Inácio Lula da Silva, siger, at landets efterretningstjeneste fejlede 8. januar, da oprørere stormede landets lovgivende forsamling, Kongressen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har præsidenten i samme forbindelse fyret 13 ansatte i sit sikkerhedsteam.

Oprørerne, der udførte stormløbet, er støtter til den tidligere, stærkt højreorienterede præsident Jair Bolsonaro.

– Vi lavede en elementær fejl. Min efterretningstjeneste eksisterede ikke (denne dag, red.), siger Lula i et interview med tv-kanalen Globo News ifølge Reuters.

Den seneste udmelding er blot et af Lulas kritikpunkter rettet mod landets militær. Lula har udtalt, at oprørerne meget vel kunne have fået hjælp indefra. Eksempelvis fra sikkerhedsstyrker, har præsidenten hentydet.

De brasilianske myndigheder har formelt rejst sag mod 39 personer for at have deltaget i stormløbet, har AFP tidligere oplyst.

Omkring 1200 personer blev anholdt under urolighederne, og omkring 800 af disse venter på retsmøder om, hvorvidt de skal varetægtsfængsles.

Myndighederne anslår, at der blev ødelagt værdier for omkring 56 millioner kroner.

Jair Bolsonaro har både fordømt stormløbet og nægtet, at han skulle have haft noget med det at gøre.

Kritikere peger dog alligevel på hans adfærd op til og efter det seneste præsidentvalg, hvor han tabte embedet til den venstreorienterede Luiz Inácio Lula da Silva.

Bolsonaro har længe sået tvivl om det brasilianske valgsystems pålidelighed og insinueret, at det er sårbart over for svindel.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker