Udland

Lukasjenkos regime burer frihedskæmper inde igen

Sidst Ales Bjaljatski blev sendt i fængsel var det med en dom på fire år. Nu venter ti år bag tremmer.

Stifteren af det hviderussiske menneskerettighedscenter Vjasna, Ales Bjaljatski, har kæmpet kampen mod Aleksandr Lukasjenkos styre i Hviderusland i mere end 25 år.

Bjaljatski har tidligere klaget over at være udsat for politisk forfølgelse.

Og kampen gælder også den anden vej rundt. I Hviderusland har Bjaljatskis Vjasna-organisation en torn i øjet på styret i flere år.

Aleksandr Lukasjenko, der har styret Hviderusland siden 1994, er blevet kaldt “Europas sidste diktator”.

I 2022 modtog Bjaljatski sammen med den ukrainske organisation Center for Civil Liberties og menneskerettighedsorganisationen Memorial Nobels fredspris for kampen mod Ruslands krigshandlinger i Ukraine.

Det hviderussiske udenrigsministerium kritiserede tildeling af prisen til Bjaljatski.

– I de senere år har en række fundamentale beslutninger, truffet af Nobelkomitéen, været så politiske, at Alfred Nobel, undskyld mig, ville have vendt sig i sin grav, skrev talsmand for ministeriet, Anatol Hlaz, på blandt andet Twitter ifølge AFP.

Hans kone, Natallia Pintsjuk, måtte modtage prisen på vegne af Bjaljatski, som sad fængslet.

Fredagens fængselsdom på ti år er den kendte demokratiforkæmpers anden på 12 år.

Han sad også i fængsel fra 2011 til 2014. Faktisk blev han idømt fire års fængsel, men på grund af pres fra Vjasna og internationale støttegrupper måtte styret løslade ham et år før tid.

Han blev idømt de fire års fængsel for sit virke i Vjasna, som samarbejder med internationale menneskerettighedsorganisationer.

Bjaljatski har siddet i fængsel og afventet sin dom siden 2020, da styret slog hårdt ned på protester mod valgsvindel.

Han er ifølge Vjasna blevet dømt for smugleri og for at finansiere “aktiviteter, der i alvorlig grad forstyrrer den offentlige orden”.

Bjaljatski har boet i Minsk siden 1965, hvor Vjasnas hovedkvarter ligger. I 2022 blev han 60 år. Han har været nomineret til Nobels fredspris fem gange.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker