Sport

Lokale skal løfte Afrika til nye VM-højder

Intet afrikansk landshold er nået længere end kvartfinalerne ved VM. Nu leder fem trænere fra kontinentet for første gang deres hjemland i VM-sammenhæng.

Ud over at være tidligere fodboldtrænere har Valeriy Nepomnyashchiy, Bruno Metsu og Milovan Rajevac én ting til fælles.

De tre europæere stod i spidsen for henholdsvis Cameroun, Senegal og Ghana, da landene nåede kvartfinalerne ved tre forskellige verdensmesterskaber.

Længere er et afrikansk land aldrig nået. Men kontinentets stærkeste fodboldnationer håber, at en ny tendens kan være med til at ændre på det.

Afrikanske lande har ofte ansat franskmænd, tyskere, østeuropæere og sydamerikanere til trænerposten.

Ved VM i Rusland var tre ud af fem udlændinge, men ved VM i Qatar er det helt anderledes.

Senegal, Tunesien, Cameroun, Marokko og Ghana stiller alle op med trænere fra eget land.

Det har stor betydning for udviklingen af afrikansk fodbold, mener Malis tidligere landsholdsspiller Djimi Traoré.

– Jeg tror, det er fremtiden for afrikansk fodbold. Det er folk, som kender landet, som er vokset op der, og som ikke kommer udefra. De kommer ikke kun for pengene. De kender folket. Derfor er jeg stolt af, at vi giver vores egne trænere muligheden, siger han.

Som aktiv var Traoré på kontrakt i klubber som Liverpool, Monaco og Marseille, og i dag er han træner for Right To Dreams internationale akademi, som blandt andet har sendt flere afrikanske stortalenter til FC Nordsjælland.

– I stedet for at tage et andet sted hen prøver trænerne at hjælpe deres land. Det er et stort skridt for afrikansk fodbold.

Han fremhæver særligt kollegaen Aliou Cissé, som har haft stor succes som landstræner for Senegal og er blevet på posten.

Cissé var som assistent med til at føre Senegal til OL-kvartfinalen i 2012, før han senere fik ansvaret for A-landsholdet.

På øverste niveau har han ført Senegal til guld og sølv ved Africa Cup of Nations – de afrikanske mesterskaber.

– Der sker noget med niveauet hos trænerne på det afrikanske kontinent.

– Vores drøm er, at afrikansk ekspertise kan blive værdsat, så folk kan forstå, at der også er rigtig gode trænere i Afrika, siger Cissé ifølge Reuters.

Ifølge Gambias landstræner, Tom Saintfiet, som selv stammer fra Belgien, kan de afrikanske hold opnå flere fordele ved at pege på landsmænd.

– Folk kan have haft stor succes og været gode trænere i Europa, men i afrikansk fodbold skal man bruge den rigtige træner på det rigtige tidspunkt.

– En, der forstår afrikansk fodbold. En, der forstår kulturen, og som kan se fordelene og ulemperne ved at arbejde med et afrikansk hold og få det maksimale ud af det, siger han til Reuters.

Lykken er dog ikke nødvendigvis gjort ved, at holdene finder trænere inden for egne landegrænser.

Også på spillersiden skal der ske noget, før de afrikanske nationer kan finde vej til de allerstørste kampe. Spillerne skal have bærende roller i de største klubber, påpeger Djimi Traoré.

– Vi mangler spillere med stor erfaring. Når man ser en stor nation vinde VM, spiller de fleste i store klubber og store ligaer. De er vant til presset, og der er et stort pres på landsholdene.

– Frankrig havde store spillere fra store ligaer med vigtige roller. Nogle var anførere og store profiler. Dem har vi kun få af i Afrika. Forhåbentlig begynder de store klubber at købe flere afrikanske spillere, siger han.

Verdensstjerner er der. En skade forhindrer godt nok Bayern Münchens Sadio Mané i at være med ved VM, men Senegal råder også over Chelsea-spillerne Edouard Mendy og Kalidou Koulibaly, mens Liverpool-stjernen Mohamed Salah sammen med Egypten missede VM.

Men flere afrikanske spillere skal bære et tungere ansvar på deres skuldre, og i den forbindelse kan Afrikas egen turnering spænde ben for profilerne.

– Vi skal væk fra at have Africa Cup of Nations til at ligge i midten af sæsonen.

– Det er svært for klubberne at give slip på spillerne i en måned. De kan blive skadede og trætte, når de er til mesterskab. Hvis der er nogle stykker på samme hold, er det meget svært. Så det vil være en stor fordel at rykke den til sommeren, forklarer han.

Senegal er første land fra Afrika, der skal i kamp ved VM. Mandag står holdet over for Holland.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker