Udland

Løkke forventer nye sanktioner mod Iran mandag

EU-landene ventes mandag at blive enige om nye sanktioner mod Iran. Og det bliver næppe de sidste.

Henrettelser og overgreb på demonstranter i Iran vil mandag formentlig føre til nye sanktioner mod Iran.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) på vej ind til et møde i Bruxelles for EU-landenes udenrigsministre mandag.

– Situationen i Iran har udviklet sig fra slemt til noget værre med de henrettelser, vi har set. Senest også af en britisk statsborger.

– Det kalder på vores stærkeste fordømmelse, og vi presser også på for sanktioner. Jeg er ret sikker på, at vi i dag får lavet en fjerde sanktionspakke i forhold til Iran på menneskerettighedsspørgsmålet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Også Irans levering af droner til Rusland, der ifølge ukrainske myndigheder er blevet brugt mod ukrainske civile, vil ifølge Løkke udløse yderligere sanktioner.

– Danmark vil være et af de lande, der presser på, siger Lars Løkke Rasmussen.

EU har allerede ad flere omgange indført sanktioner mod Iran.

Det er både sket med henvisning til undertrykkelsen af demonstranterne i landet og med henvisning til, at Rusland har anvendt iranske droner til at angribe Ukraine.

Men selv hvis EU mandag igen strammer sanktionsskruen, så kan flere sanktioner være på vej.

– Jeg er ikke sikker på, at det bliver den sidste sanktionspakke. Der er hele spørgsmålet om den iranske revolutionsgarde. Burde man terrorliste dem?

– Det er et komplekst spørgsmål også juridisk, og det tror jeg ikke falder på plads i dag. Men også i den sag er der bevægelse, siger Lars Løkke Rasmussen.

EU-Parlamentet har tidligere opfordret unionen til at sætte Revolutionsgarden på terrorlisten. Parlamentarikerne anklager garden, som er en central del af det iranske forsvar, for at undertrykke protester i Iran og for at levere droner til Ruslands krigsførelse i Ukraine.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har tidligere fastslået, at hun vil støtte en sådan beslutning.

– Reaktionen fra regimet i Iran er grusom, og det krænker fundamentale menneskerettigheder, sagde von der Leyen i sidste uge i Davos, hvor hun deltog i Verdens Økonomiske Forum (WEF).

Iran advarede dog efterfølgende EU mod at sætte Revolutionsgarden på dets terrorliste.

– EU skyder sig selv i foden, hvis det sætter Revolutionsgarden på listen over terroraktører, sagde Irans udenrigsminister, Hossein Amir-Abdollahian.

Han opfordrer EU til at tænke over “de negative følger af denne følelsesmæssige adfærd”.

– Det er nødvendigt at respektere gensidig sikkerhed i den diplomatiske verden og styrke den gensidige tillid i stedet for at fremsætte trusler, siger den iranske minister.

Iran har været præget af en folkelig opstand mod regimet, siden den 22-årige kvinde Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt i midten af september.

EU har senest i midten af december indført nye sanktioner. Her blev 24 iranske personer og fem juridiske enheder med forbindelse til det iranske styre sanktioneret.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker