Udland

Le Pen har revanche til gode i afgørende tv-duel mod Macron

I opinionsmålingerne har den siddende præsident stadig en klar føring over sin udfordrer fra højrefløjen.

Det er et af de absolutte højdepunkter i den franske præsidentvalgkamp, når Emmanuel Macron og Marine Le Pen onsdag aften tørner sammen i den eneste tv-transmittede duel kun fire dage før den sidste og afgørende valgrunde efter en turbulent valgkamp. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Duellen, der indledes klokken 21.00, er en gentagelse af de to politikeres duel i 2017.

For fem år siden klarede Le Pen sig mindre godt, da hun åbenlyst mistede overblikket over sine noter og meget af tiden virkede for aggressiv og polemisk på de fleste vælgere.

I opinionsmålingerne har Macron som siddende præsident stadig en klar føring over sin udfordrer fra højrefløjen.

En interaktiv Toluna-måling for Challenges viser onsdag, at Macron har 54,5 procent af vælgerne bag sig, mens Le Pen har 45,5 procent. Hos opinionsinstituttet Ifop står præsidenten med en føring på 56 procent mod 44 procent til Le Pen.

Men alle understreger, at intet skal tages for give.

– Jeg har en god selvtillid, og jeg tror, at jeg kommer til at vinde, sagde Le Pen til sine vælgere ved et valgmøde i Normandiet mandag.

– Det er op til hver eneste vælger at stemme, hvis man vil undgå det utænkelige eller det, som man ikke ønsker, understregede Macron til France 5, hvor han mindede om, at Donald Trump mod alle odds blev valgt som USA’s præsident i 2016 og briterne samme år stemte for brexit.

Iagttagere siger, at det først og fremmest er op til Le Pen at præstere og markere sig i duellen. Hun skal finde en balance mellem at være pågående og samtidig statsmandsagtig.

– Hun kommer formentligt til at være mindre aggressiv og vil demonstrere, at hun kan være beroligende og have fokus på franskmændenes hverdagsproblemer, og nedsat pensionsalder, siger Gaspard Gantzer, tidligere kommunikationschef hos ekspræsident François Hollande.

For Macron gælder det om at vinde forståelse hos utilfredse vælgere i et Frankrig, som er splittet mellem land og by, mellem dårligt stillede og veluddannede grupper.

– Mange vælgere har ingen eller ringe uddannelse, og de har ikke tillid til eliten. De frygter for deres fremtid, siger forfatteren Nicolas Mathieu til avisen Le Figaro.

Macon har imidlertid bred støtte fra kultur- og erhvervslivet – og fra mange, som slet og ret frygter for følgerne, hvis Le Pen bliver præsident. En bekymring, som også findes internationalt i EU og Nato.

/ritzau/AFP

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker