Udland

Langt over 100.000 protesterer mod Israels regering i Tel Aviv

En kæmpe demonstration spærrer veje i israelsk storby. Israelerne mener, at de demokratiske værdier er truet.

Uge efter uge har demonstranter tilbragt lørdag aften på de israelske gader for at vise deres utilfredshed med landets regering.

Og denne lørdag er ingen undtagelse. Alene i storbyen Tel Aviv har mellem 130.000 og 160.000 demonstranter været på gaden.

Det skriver det israelske medie Times of Israel.

Også i Jerusalem, Haifa, Herzliya og Beersheba har flere tusinde demonstreret.

Demonstrationen i Haifa havde mindst 30.000 deltagere, vurderer politiet ifølge det israelske medie Haaretz. Det var – sammenlignet med tidligere demonstrationer – en usædvanligt stor tilslutning.

– Demokrati, demokrati, råbte demonstranter blandt andet i Tel Aviv ifølge nyhedsbureauet AFP.

Demonstranterne er utilfredse med flere lovændringer, som regeringen under premierminister Benjamin Netanyahus ledelse vil have gennemført.

Tidligere på ugen kom landets parlament et skridt nærmere en endelig godkendelse af ændringerne.

Konkret vil regeringen ændre loven, så parlamentet – hvis der er flertal for det – kan ændre en dom i landets højesteret. Desuden vil regeringen ændre sammensætningen af den komité, der udpeger dommere til højesteret.

De regeringskritiske israelere mener, at reformen vil kunne beskytte udemokratiske og korrupte politikere. Og at den generelt udgør en trussel mod det israelske demokrati.

Kritikerne frygter blandt andet, at Benjamin Netanyahu kan bruge ændringerne til egen fordel.

Der er i øjeblikket tre retssager imod ham om korruption. Der spekuleres i, at han kan komme ud af de juridiske problemer i ly af ændringerne.

Det er ottende uge i træk, at israelerne demonstrerer mod regeringen, som er den mest højreorienterede og nationalistiske regering i Israels historie.

Netanyahus koalitionsregering blev taget i ed i slutningen af december. Den består af i alt seks partier – herunder Netanyahus Likud-parti.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker