Kriminal

Landsret skal afgøre straf for kvindes husmorliv i IS-kalifat

Anklagemyndigheden anker dommen på tre års fængsel til en dansk mor, som blev hentet hjem fra Syrien.

Det bliver op til Vestre Landsret at afgøre, hvilken straf en 35-årig dansk mor skal have for at have rejst til Syrien og fremmet Islamisk Stat (IS).

For Statsadvokaten i Viborg har anket den dom, som Retten i Esbjerg 18. november afsagde mod kvinden. Her blev hun idømt tre års fængsel. Men det er ikke nok, mener anklagemyndigheden.

Derfor ønsker Statsadvokatens landsrettens vurdering af, hvad straffen skal være for at have rejst med sin mand til Syrien, levet et husmorliv i IS-kalifatet og dermed fremmet en terrororganisation.

– Det vil vi blandt andet, fordi Retten i Esbjerg ved strafudmålingen har henvist til en regel i straffeloven om strafafkortning som en formildende omstændighed, og det mener vi ikke, der er grundlag for i den konkrete situation, siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen i en pressemeddelelse.

Reglen, som han henviser til, fastslår, at straffen kan afkortes, hvis en dømt har været anholdt eller varetægtsfængslet i udlandet.

Den 35-årige kvinde er en af tre mødre, som i oktober sidste år blev hentet hjem fra Syrien med deres børn.

Hun har siddet varetægtsfængslet siden, mens hendes fem børn er i familiepleje. Hun er den eneste af de tre hjemhentede kvinder, der har tilstået, og den første, der har fået en dom.

Det var tilbage i november 2014, at den dømte kvinde rejste til Syrien med sin mand, der har somaliske rødder.

De ville væk fra Danmark, fordi de ikke følte sig sikre i den jyske by, de havde slået sig ned i, lød det, da kvinden afgav forklaring i byretten. Men hun sagde også, at hun i dag fortryder rejsen.

– Det var en forkert beslutning, sagde hun 18. november i retten.

Under tiden i kalifatet flyttede familien adskillige gange på grund af bomber og kamphandlinger. Efter fire år forsøgte de dog at komme ud af landet, men blev i stedet fanget af kurdiske styrker.

Herefter blev manden skilt fra kvinden og børnene, der kom til fangelejren al-Roj. Det var herfra, at moren og børnene blev evakueret af den danske stat sidste efterår.

Det er endnu uvist, hvornår landsretssagen kan begynde.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker