Politik

Lækket notat viser lang liste over Forsvarets ønsker

Sammenlagt er der i notatet ifølge TV 2 øremærket op mod 87 milliarder kroner til nye "primære kapaciteter".

Et lækket notat, som TV 2 er besiddelse af, viser en lang liste over ting, som Forsvarsministeriet anbefaler at indkøbe til Forsvaret.

TV 2 beskriver det som Forsvarets ønskeseddel.

Sammenlagt er der i notatet øremærket op mod 87 milliarder kroner til nye såkaldte “primære kapaciteter”.

– Centralt står særligt prioriteringerne i forhold til opbyggelse af brigaden, luftforsvar, maritime kapaciteter og værnepligt, lyder det i notatet ifølge TV 2.

En stor mulig post er en investering på 20 milliarder kroner til Flyvevåbnet, der blandt andet skal gå til en ekstra bestilling af kampfly. Derudover er et luftværn også på listen.

Krydsermissiler, der kan nå Rusland, er også nævnt i notatet.

Ifølge TV 2’s oplysninger står der flere F-35 kampfly – mellem otte og ti styk – på listen. Et fly koster mindst en halv milliard kroner.

I Søværnet vurderes det, at der er brug for flere maritime helikoptere, undervandsdroner og nye patruljeskibe. Prisen her er ligeledes op mod 20 milliarder kroner.

I Hæren er der brug for en ekstra kambataljon og soldater, der kan rykke ud med kort varsel. Det forventes at koste 15 milliarder kroner.

Forsvarsministeriet anbefaler ligeledes, at værnepligten forlænges, og at der oprettes flere pladser. I dag er der 4-5000 pladser, mens ministeriets anbefaling lyder på 6000. Derudover bør det overvejes, om værnepligten skal forlænges fra 4 til 11 måneder.

Styrkelsen af Forsvaret begrundes i notatet med krigen i Ukraine. Rusland invaderede 24. februar nabolandet.

Notatet er et internt notat fra Forsvarsministeriet.

SVM-regeringen varslede allerede før jul, at de tre partier vil styrke værnepligten. Den skal være længere og bedre, lød det.

Regeringen vil desuden arbejde for at sikre mere ligestilling mellem mænd og kvinder i det kommende forsvarsforlig.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker