Udforsker verden uden filter

En af hemmelighederne bag det populære rejseprogram "Nul stjerner" er, at Jan Elhøj og Morten Kirckhoff altid forventer det uventede, når de drager på eventyr

Offentliggjort Sidst opdateret

Reklamemanden Morten Kirckhoff arbejder som kreativ direktør. Det går ham godt, og han har succes. Han er partner i et reklamebureau, hvor han var en af idémændene bag en af Legos succeser.

Selv om Morten Kirckhoff på mange måder har et femstjernet liv, siger han en dag sit gode job op. Han har fået en idé.

For ved siden af jobbet i reklamebranchen er han fuldblodseventyrer og medlem af Eventyrernes Klub - en klub for globetrottere og pionerer, som er drevet af nysgerrighed og fortælleglæde.

- Tænk, hvis man kunne leve af at rejse

- Jeg kom til et tidspunkt, hvor jeg tænkte: "Jeg har tjent penge og levet for at rejse. Men tænk, hvis man kunne leve af at rejse", fortæller han.

Dermed var kimen lagt til seersuccesen "Nul stjerner".

Et rejseprogram, hvor værterne udforsker steder, turister normalt ikke kommer - og i hvert fald slet ikke overnatter på grund af uhyggelige eller uhumske forhold.

Jan Elhøj og Morten Kirckhoff har været venner i mange år. De lærte hinaden at kende gennem grafitti-miljøet og har siden lavet flere fælles projekter. De har blandt andet fotograferet forladte steder i Danmark sammen. (Arkivfoto).
Jan Elhøj og Morten Kirckhoff har været venner i mange år. De lærte hinaden at kende gennem grafitti-miljøet og har siden lavet flere fælles projekter. De har blandt andet fotograferet forladte steder i Danmark sammen. (Arkivfoto).

Men Morten Kirckhoff kunne ikke gøre det alene, så han allierede sig med sin gamle ungdomskammerat Jan Elhøj, der havde mere tv-erfaring end ham fra blandt andet satireprogrammer på DR2.

Møder verden med paraderne nede 

Det blev et projekt fra hjertet for de rejselystne venner at tage ud og møde verden med paraderne nede.

Det er ofte sådan, at den slags projekter kan være drevet af to stærke følelser: Had eller kærlighed.

I "Nul stjerners" tilfælde var det en kombination.

Foruden 'Nul stjerner' har Jan Elhøj og Morten Kirckhoff rejst fra Californien over Færøerne og til Kasakhstan og gennemfotograferet alt fra militærbaser, hospitaler og palæer til bordeller, biografer og kirker. Det er blevet til fire fotobøger i serien 'Abandoned'. (Arkivfoto).
Foruden "Nul stjerner" har Jan Elhøj og Morten Kirckhoff rejst fra Californien over Færøerne og til Kasakhstan og gennemfotograferet alt fra militærbaser, hospitaler og palæer til bordeller, biografer og kirker. Det er blevet til fire fotobøger i serien "Abandoned". (Arkivfoto).

Idéen til programmet opstod i krydsfeltet mellem kærligheden til autentiske rejser og en aversion mod klassiske rejseprogrammer.

Ingen glamour

- Mange rejseprogrammer forherligede og glamouriserede verden, og det var enerverende, at det altid skulle være sådan, fortæller Morten Kirckhoff.

- De allerbedste oplevelser, jeg har haft, er tit, hvor tingene er gået lidt skævt. Så vi ville lave et program, der var anti-femstjernet, fortsætter han.

Fra sin tid i reklamebranchen vidste han, at det krævede et skarpt koncept – og på den måde blev formatet "Nul stjerner" født.

Ingen forberedelse

Jan Elhøj og Morten Kirckhoff forklarer, at det var meget vigtigt for dem, ikke at gøre som de etablerede rejseprogrammer, der ofte rejser i forvejen og forbereder deres kilder.

I de senere år har seere kunnet måbe og frydes over Morten Kirckhoff og Jan Elhøjs rejser ud i verden sammen. Deres fælles humor beskriver de selv som et vigtigt element. Her ses de to venner på vinferie i Moldova. (PR-foto).
I de senere år har seere kunnet måbe og frydes over Morten Kirckhoff og Jan Elhøjs rejser ud i verden sammen. Deres fælles humor beskriver de selv som et vigtigt element. Her ses de to venner på vinferie i Moldova. (PR-foto).

De skulle rejse så få som muligt, så de kunne være åbne og omstillingsparate, forklarer Jan Elhøj.

- Det er lidt ligesom nytårsaften. Man kan have sindssygt mange forventninger, men man bliver næsten altid skuffet.

Siger ja til alt

- Men hvis man tager til et land, hvor man ikke har nogle forventninger, så bliver man faktisk altid positivt overrasket, siger Jan Elhøj.

Og så har de to rejsemakkere en klar aftale om at sige ja til alt.

- Også selv om det inkluderer brændevin klokken 08 om morgenen, skraldgriner Jan Elhøj.

Morten Kirckhoff forklarer, at de for alt i verden ville undgå de storkulturelle ting, man kan læse om i guidebøgerne.

Finder almindelige menesker

- Vi prøver at grave os ned i nogle historier og finde nogle helt almindelige mennesker og på den måde prøve at forstå de små dele af en kultur. Det kan være en familie eller et lille samfund eller noget tredje. Men igennem dem formidler vi den store historie, fortæller Morten Kirckhoff.

Morten Kirckhoff er født i 1971 i København. Den 52-årige globetrotter har rejst i mere end 110 lande. Her ses han i Indien, hvor han i 'Nul stjernes' ånd skulle sige ja til at drikke urin fra en ko. (PR-foto).
Morten Kirckhoff er født i 1971 i København. Den 52-årige globetrotter har rejst i mere end 110 lande. Her ses han i Indien, hvor han i "Nul stjernes" ånd skulle sige ja til at drikke urin fra en ko. (PR-foto).

- Vores idé var, hvis vi lærer noget, lærer seerne også noget, indskyder Jan Elhøj.

Med konceptet på plads gik de to herrer ud til DR og sagde, at de ville lave verdens fedeste rejseprogram.

- De var ikke just med på ideen, griner Jan Elhøj.

Kæmpe seersucces

- Men vi blev ved med at tro på, at et rejseprogram, der tager ud og viser verden så autentisk som muligt, måtte da have sin gang på jord, supplerer Morten Kirckhoff.

Det viste sig også at være sandt. Siden 2019 har makkerparret oplevet enorm succes med "Nul stjerner", der har op mod 700.000 seere per afsnit.

De to værter husker særligt et kardinalpunkt, hvor de kunne mærke, at de havde ramt noget ude blandt seerne.

- Der var en dansk mand, der var gift med en kvinde fra Moldova, som ringede til os en dag og spurgte, om de måtte komme forbi vores kontor. Det måtte de selvfølgelig gerne, siger Morten Kirckhoff.

Ville bare sige tak

- Så havde de moldovisk vin med til os, fordi hun bare gerne ville sige tak for, hvad vi har gjort for Moldova. Det var en ret sindssyg oplevelse.

Jan Elhøj fortsætter:

- En ting er, hvad vi gør for danskerne og inspirerer dem til at rejse. Men det betyder også noget for folk fra de lande, vi besøger, hvor vi er mellemled, fortæller han.

Jan Elhøj er født i 1971. Foruden at være globetrotter er han komiker, foredragsholder samt tv- og radiovært. Han er kendt fra populære satireprogrammer som 'Banjos Likørstue', 'Torsdag i 2'eren' samt Radio24syv-programmet 'Bæltestedet'. (Arkivfoto).
Jan Elhøj er født i 1971. Foruden at være globetrotter er han komiker, foredragsholder samt tv- og radiovært. Han er kendt fra populære satireprogrammer som "Banjos Likørstue", "Torsdag i 2'eren" samt Radio24syv-programmet "Bæltestedet". (Arkivfoto).

Netop fordi de er gamle venner, tror Jan Elhøj og Morten Kirckhoff også på, at deres makkerskab får folk til at slappe af og fortælle deres historier mere autentisk.

Bruger humor

Derfor er det blevet et mantra at bruge humoren til at åbne de lokales hjerter.

Sammen kan de skraldgrine over et besøg hos en rumænsk landmand, der ender i en tihestes brandert, og som intet manuskript kunne have forudsagt.

Men de kan også blive forarget over at se et kristent mindretal i Egypten, der lever i Manshiyat Naser, også kendt "Skraldebyen", Kairos fattigste bydel, hvor beboerne grundet fattigdom er tvunget til at genbruge alt fra karton til knogler.

Alle har en historie

- Nogle gange skal man ikke forstå ting, man skal bare opleve, siger Jan Elhøj.

For udgangspunkter for "Nul stjerner" er, at alle mennesker har en historie, og kommer man tæt nok på, vil de som regel gerne fortælle den.

- Vi ser os ikke som to tv-værter, men som to kammerater, der tager ud og gør, det vi elsker, og det vi tror på, siger Morten Kirckhoff.

Ville også rejse uden TV

- Hvis det virker, er det godt, og hvis det ikke gør, så bliver det uden tv, for så fortsætter vi med at rejse, siger han.

Jan Elhøj supplerer:

- Det falder kun ud til den positive side, når folk finder ud af, at der kommer to midaldrende mænd, der bare er interesserede i at høre om deres liv og drikke noget hjemmebrændt med dem, ler han.

Ikke så farligt endda

Ifølge de to garvede globetrottere er det vigtig at huske på, at verden slet ikke er så stor og farlig endda.

Deres programmer har til hensigt at inspirere folk til komme med i klubben og få sig nogle nul stjerners-oplevelser, hvis man har mod på det.

Morten Kirckhoff fortæller om en ven, der rejste jorden rundt i halvandet år uden at blive udsat for ubehageligheder. Men da han trådte ud fra Københavns Hovedbanegård, blev han rullet.

Tænk dig om

- Min pointe er bare, at man faktisk ikke skal bekymre sig så meget, fordi bekymringen er også ens fjende, konstaterer han.

Hvad dækker Rejsegarantifonden?

Hovedreglen er, at fonden dækker:

  • pakkerejser, der er købt af dansketablerede rejseudbydere eller formidlere for udenlandske rejsearrangører. Når du køber en pakkerejse, er rejseudbyderen ansvarlig for, at alle dele i pakken bliver leveret.
  • sammensatte rejsearrangementer, hvor du har købt mindst to forskellige typer rejseydelser, som indgår i den samme rejse eller ferie, uden at det udgør en pakkerejse. Et sammensat rejsearrangement kan fx være, hvis du betaler for fx fly og hotel hver for sig, men køber dem samme sted. Ved et sammensat rejsearrangement er hver enkelt leverandør ansvarlig for at levere sin del af rejsen. Du skal være opmærksom på, at Rejsegarantifonden ikke nødvendigvis dækker hele det sammensatte rejsearrangement. Læs mere i afsnittet om sammensatte rejsearrangementer.
  • Desuden kan fonden sørge for hjemrejse, hvis du alene har købt en flyrejse, og hvis flyselskabet går konkurs. Det er en forudsætning, at du har en hjemrejsebillet til en dansk lufthavn.

Fonden dækker ikke, hvis pakkerejsen eller det sammensatte rejsearrangement varer under 24 timer, medmindre de omfatter en overnatning.

Rejsegarantifondens dækning sker ved garantier stillet af rejseudbyderne og en særskilt flykonkursordning, der finansieres via et passagerbidrag på 2 kroner per afrejst passager fra en dansk lufthavn.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

- Man skal tænke sig om og selvfølgelig ikke være naiv, og man skal tage sine forbehold. Men verden er et bedre, flinkere og rarere sted, end man måske går og forestiller sig, siger han.

Powered by Labrador CMS