Lort og opkast lukkede skole
Skolen måtte lukke i flere dage. Over 300 elever måtte sendes hjem.
300 elever blev i februar sendt hjem fra Designskolen i Kolding.
Baggrunden var kvalme, hovedpine, diarre og opkast blandt skolens studerende og ansatte.
Næsten 50 personer var blevet smittet af en virus – nu er Statens Serum Instituts rapport klar.
Den viser, at det var mad fra kantinen, der sandsynligvis var synderen.
En spørgeskemaundersøgelse blandt lærere og studerende viste, at knap 50 personer havde været syge med diarré eller opkast. Prøver fra syv personer indeholdt norovirus.
(I galleriet over artiklen kan du se, hvad du kan gøre for at undgå den smitsomme virus i hverdagen).
– Det har ikke været den sjoveste dag på kontoret, men det er også vigtigt, at vi handler, sagde Mette Thrane Frandsen, leder af service og event på Designskolen, dengang.
Sandwich fra kantinen
Undersøgelsen kunne ikke udpege en specifik smittekilde, men flere patienter havde det til fælles, at de havde spist sandwich fra skolens kantine. Undersøgelsen kunne ikke afdække, hvordan sandwichene var blevet forurenet med virus.
– Norovirus er meget smitsomt, og vi ser ofte sygdomsudbrud fra mad serveret i kantiner og lignende. Heldigvis er det ikke en alvorlig infektion, og som oftest går den over af sig selv i løbet af få dage, siger overlæge Tyra Grove Krause, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, Statens Serum Institut.
Norovirus-infektion, også kendt som roskildesyge, er en af de mest almindelige årsager til akut maveonde.
Mange smitteveje
Den viser sig typisk som pludselig opstået kvalme, opkastning og diarré. Virus smitter typisk fra person til person, som regel via en overflade, man rører ved, eller en fødevare.
– Udfordringen ved norovirus er, at der er mange smitteveje. Man kan for eksempel godt være rask smittebærer og bringe smitten ind i en virksomhed, uden selv at vide det. Det kan derfor være svært både at stoppe udbruddet og finde smittekilden. Hvis man har mistanke om norovirus i en fødevarevirksomhed, skal man hurtigst muligt kontakte Fødevarestyrelsen, og hente vejledning i hvad man kan gøre for at stoppe udbruddet, siger udbrudskoordinator i Fødevare SydVest, Nils Haaning.