Krimikongen: -Jeg er lidt manisk

For Michael Katz Krefeld er det uhyre interessant at afsøge menneskets mørke i fiktionens verden - selv om virkeligheden nogle gange kan være endnu mørkere

Michael Katz Krefeld har en baggrund som manuskriptforfatter, og den måde at fortælle historier på bruger han også som forfatter. - Jeg har det sådan, at når nu jeg skriver krimier og spændingsromaner, så skal det være spændende hele tiden. Hvis det ikke er spændende, skal det i det mindste være morsomt eller rørende. Det skal være et eller andet. Hver scene skal have en følelse og gestaltes i det plot, det er. Det skal ikke bare være fyld. (Arkivfoto).
Michael Katz Krefeld har en baggrund som manuskriptforfatter, og den måde at fortælle historier på bruger han også som forfatter. - Jeg har det sådan, at når nu jeg skriver krimier og spændingsromaner, så skal det være spændende hele tiden. Hvis det ikke er spændende, skal det i det mindste være morsomt eller rørende. Det skal være et eller andet. Hver scene skal have en følelse og gestaltes i det plot, det er. Det skal ikke bare være fyld. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Er blod tykkere end vand? Eller end magt og milliarder?

Det er omdrejningspunktet i krimien "Imperiet", der netop er kommet på gaden som det næste kapitel i serien om privatdetektiven Thomas "Ravn" Ravnsholdt, som forfatteren bag, Michael Katz Krefeld, har stor succes med herhjemme og internationalt.

En skandaleombrust rigmandsdatter har tilsyneladende bortført sig selv - igen - og Ravn skal overbringe løsesummen fra hendes stenrige familie.

Men overdragelsen tager en blodig drejning, og det bliver begyndelsen på en kynisk magtkamp mellem medlemmerne i familien og folkene omkring familiens finansimperium, mens Ravn forsøger at opklare, hvad der er op og ned i sagen.

"Imperiet" er den syvende krimi i Ravn-serien, som blev indledt i 2013 med "Afsporet".

Dykker helt ind i det

Michael Katz Krefeld er en særdeles produktiv herre. Han udgav sin debutroman, "Før stormen", i 2007, og siden er der stort set hvert eneste år kommet en ny bog fra hans hånd.

- Jeg er lidt manisk, når det kommer til at skrive. Jeg dykker helt ind i det. Det er virkelig der, jeg lever og har det bedst. Det er ret vildt at hvile i noget, jeg er så glad for at lave, siger bestsellerstjernen.

- Jeg har overvejet, om jeg kunne nøjes med at skrive hvert andet år og så lave andre ting. Men jeg kan bare mærke, at jeg er mig selv, når jeg skriver. Jeg kan mærke, at jeg mere og mere har følelserne med i det. Jeg synes, jeg mærker livet meget mere, lyder det fra den prisvindende krimikonge.

Manuskriptforfatter

Michael Katz Krefeld er autodidakt.

Han drømte egentlig om at blive filminstruktør og lavede som yngre en række kortfilm. De tog lang tid at producere, og tiden mellem filmene blev brugt på at skrive.

Da DR besluttede at skabe serier af samme kaliber som de amerikanske mastodonter, gav Michael Katz Krefeld sit bud på et manuskript til tv-serien "Taxa".

I øjeblikket deltager Michael Katz Krefeld i 'Vild med dans'. - Det er fantastisk at have givet sig selv lov til at prøve at opleve noget helt andet. Nu skal jeg i virkeligheden bruge den anden halvdel af hjernen, som ikke er kreativ. Jeg kan godt mærke, at det kreative, hvor der hele tiden sker noget, er på overarbejde. Og nu bliver det lukket helt ned. Det er en ret vild fornemmelse. For første gang i 20 år føler jeg lidt, at jeg er på ferie. Hovedet kører ellers med historier hele tiden. (Arkivfoto.
I øjeblikket deltager Michael Katz Krefeld i "Vild med dans". - Det er fantastisk at have givet sig selv lov til at prøve at opleve noget helt andet. Nu skal jeg i virkeligheden bruge den anden halvdel af hjernen, som ikke er kreativ. Jeg kan godt mærke, at det kreative, hvor der hele tiden sker noget, er på overarbejde. Og nu bliver det lukket helt ned. Det er en ret vild fornemmelse. For første gang i 20 år føler jeg lidt, at jeg er på ferie. Hovedet kører ellers med historier hele tiden. (Arkivfoto.

Det blev begyndelsen på en karriere som manuskriptforfatter på nogle af de store seriesucceser som det emmyvindende DR-drama "Nikolaj og Julie" og TV 2-serien "Hotellet", der strøg hen over skærmen lige efter årtusindskiftet.

Men Michael Katz Krefeld savnede at skrive sine helt egne historier og besluttede at skabe sit helt eget. På skrift.

Michael Katz Krefeld

Michael Katz Krefeld er en dansk forfatter. Han er en af Danmarks mest populære krimiforfattere, og hans bøger er solgt til udgivelse i 20 lande. Han har skrevet 12 romaner, som har solgt langt over en million eksemplarer alene i Danmark. Michael Katz Krefeld voksede op på den københavnske vestegn

Kilde: Wikipedia

Troet på sig selv

Den første bog tog over fire år at skrive. Så kom den svære toer, men siden har ordene flydt.

- Min fortællelyst og fantasiverden har altid været i mig. Jeg vil ikke sige, at jeg var dum i skolen. Men der var meget, der ikke interesserede mig. Jeg var bare en dreng, der hellere ville cykle alene rundt i Hvidovre for at opdage nye steder og digte politihistorier, eller hvad det nu kunne være, fortæller 55-årige Michael Katz Krefeld.

- Når jeg ser tilbage, er jeg virkelig glad for, at jeg har troet på mig selv, og at jeg ikke har givet op. Der har ikke været mange penge i det før nu, men det har jo været en lang rejse. Jeg har lavet alt fra at stå i Netto til at være cykelbud, så jeg kunne selvfinansiere at skrive.

Med "Imperiet" har Michael Katz Krefeld skrevet en historie, som længe har ulmet i ham. En kidnapningshistorie med en tvist i et overklassemiljø, som er lige så stenrigt, som det er pilråddent.

Spændende sager

I 70'erne blev det amerikanske rigmandsbarnebarn John Paul Getty bortført. Familien troede, det var en happening - at han havde planlagt det hele selv for opmærksomhedens skyld - indtil de fik tilsendt hans afskårne øre med posten.

Blandt de nyeste opsigtsvækkende sager skal vi ikke særligt langt væk eller særligt langt tilbage. 

For tre år siden blev hustruen til den norske multimilliardær Tom Hagen meldt savnet. Sagen blev først efterforsket som en kidnapning, men siden som en drabssag, der endnu ikke er opklaret.

Michael Katz Krefeld har planlagt ti bind i serien om privatdetektiven Ravn, og det har været ambitionen, lige siden den første bog i serien, 'Afsporet', udkom i 2013. Nu er den syvende roman i serien, 'Imperiet', netop udgivet. (Arkivfoto).
Michael Katz Krefeld har planlagt ti bind i serien om privatdetektiven Ravn, og det har været ambitionen, lige siden den første bog i serien, "Afsporet", udkom i 2013. Nu er den syvende roman i serien, "Imperiet", netop udgivet. (Arkivfoto).

- Jeg har længe arbejdet på en kidnapningshistorie. Jeg syntes, det kunne være interessant at skrive om. Ikke selve kidnapningen, men når der er en tvist, fortæller Michael Katz Krefeld.

- Jeg elsker, når Pandoras æske bliver åbnet, og jeg prøver selv at hive læseren hen et sted, de ikke havde forventet.

Hvad er familie

Samtidig skærpede coronapandemien plottet.

I det forgangne halvandet år har de fleste begrænset, hvem de har set. Det har været de allernærmeste - og inderkredsen er ikke altid dem, man deler blodets bånd med.

- Hvad er familie?, spørger Michael Katz Krefeld.

- Det er jo dem, du kan stole på, og de bånd, du selv danner. Det synes jeg, er interessant, og det blev også mit brændstof for historien og et underliggende tema.

Ravn hvirvles ind i et finansimperies intriger, hvor alle bekriger hinanden og er sig selv nærmest.

Selv bor Ravn sammen med bulldoggen Møffe på sin lille båd, som vugger i Christianshavns Kanal, og der har han skabt sin egen inderkreds med den lokale barejer Johnson, antikvitetshandleren Victoria og naboen Eduardo.

Rigtige relationer kan ikke købes for penge. Heller ikke i den stenrige familie, Michael Katz Krefeld portrætterer i "Imperiet".

Afsøge det mørke

I sine tidligere bøger har han været forbi alt fra underklassen og underverdenen til subkulturer og sekter.

For Michael Katz Krefeld er det uhyre interessant at afsøge menneskets mørke i fiktionens verden - selv om virkelighedens verden nogle gange paradoksalt nok kan være endnu mere modbydelig.

- Det er ting, jeg selv kan være skræmt over, og som jeg har brug for at undersøge nærmere, fortæller han.

Det er nærmest blevet en tradition: Michael Katz Krefeld dedikerer sine bøger til sin hustru med ordene: Til min skønne, smukke og uimodståelige viv, Lis. (Arkivfoto).
Det er nærmest blevet en tradition: Michael Katz Krefeld dedikerer sine bøger til sin hustru med ordene: Til min skønne, smukke og uimodståelige viv, Lis. (Arkivfoto).

- Det kan godt være, at der ikke er en lykkelig slutning, men krimier kan give en form for forløsning og svar. Og det tror jeg, vi alle sammen mangler i vores liv.

Ondskab er ikke sort og hvid. Den kan være drevet af tro, af længsel og af behov, nødvendighed og af indre retfærdighed.

- Hvis man leder efter svar, så bliver man også nødt til at være de meget ekstreme menneskers advokat. Jeg bliver nødt til at forstå, hvorfor folk agerer, som de gør. Hvad der har gjort dem kyniske, siger Michael Katz Krefeld.

- Det er endnu et lag i krimien, at man forhåbentlig kan give et svar på verdens fortrædeligheder. Og det er det, fiktionen kan. Den kan give os håb i håbløsheden, sådan at vi kan overkomme nye strabadser, og hvad livet ellers kaster imod os.

"Imperiet" er netop udkommet.

Michael Katz Krefeld har planlagt ti bind i serien om privatdetektiven Ravn, og det har været ambitionen, lige siden den første bog i serien, 'Afsporet', udkom i 2013. Nu er den syvende roman i serien, 'Imperiet', netop udgivet. (PR-foto).
Michael Katz Krefeld har planlagt ti bind i serien om privatdetektiven Ravn, og det har været ambitionen, lige siden den første bog i serien, "Afsporet", udkom i 2013. Nu er den syvende roman i serien, "Imperiet", netop udgivet. (PR-foto).
Powered by Labrador CMS