- Jeg får penge for at lege

Skuespil er mere end bare et arbejde for Esben Dalgaard, som føler sig privilegeret over, at skillelinjen mellem job og privatliv er lille

Offentliggjort Sidst opdateret

Tænder man for DR's nye julekalender, "Julehjertets hemmelighed", eller tuner ind på TV 2's tredje julekalender om nissepigen Tinka, "Tinka og sjælens spejl", dukker skuespilleren Esben Dalgaard op i dem begge.

På DR spiller han herregårdsejeren Erik Lindestrup, mens han på TV 2 genoptager rollen som nissen Grot.

Vil højne kvaliteten

- Jeg synes jo, at ungerne er vores allervigtigste aftagere af kultur. Og jeg vil meget gerne være med til at højne kvaliteten af underholdning til børn, siger Esben Dalgaard og fortsætter:

- Det er i øvrigt også dem, der er forbrugerne fremadrettet. Så jeg synes faktisk, det er supervæsentligt at være med til at give dem et ordentligt afsæt til, hvad der er godt at se. På den måde er jeg all in på alt, hvad der kan laves af lødig og god børneunderholdning.

Kan ikke blive bedre

Mens "Julehjertets hemmelighed" er DR's nye satsning, kender Esben Dalgaard Tinka-universet virkelig godt.

Han blev introduceret i anden del af fortællingen om Tinka, "Tinka og kongespillet", og er nu med til at slutte trilogien om den populære nissepige.

- Grot er en kongekarakter, jeg virkelig godt kan lide. Han er et barn i en voksen mands krop, og det kan ikke blive bedre, jubler Esben Dalgaard.

En legende tilgang

- Jeg får penge for at lege, for Grot er et legebarn, og på den måde er Grot illustrativ for meget af mig. Det betyder ikke, at jeg fjoller - der er forskel på fjol og leg. Men vi skuespillere har jo en legende tilgang. Han er 100 procent en stereotyp, som også lever i høj grad i mig, siger den 46-årige skuespiller.

Mens de matcher indvendigt, har Esben Dalgaard også forsøgt at matche Grot udvendigt.

Inden optagelserne af "Tinka og kongespillet", der blev sendt i 2019, tog Esben Dalgaard adskillige kilo på for at spille den madglade nisse.

Skulle faste 16 timer

Sideløbende med optagelserne af årets julekalender, "Tinka og sjælens spejl", deltog Esben Dalgaard i Discovery+- og Kanal 5-eksperimentet "12 uger i helvede".

Han skulle gennem et hårdt træningsforløb, og derudover powerwalke en time hver evig eneste dag.

Kosten var også skærpet. Han skulle faste 16 timer i døgnet, og i de otte timer, spisevinduet var åbent, var der udelukkende sund mad på tallerkenen.

Det tager tid

Esben Dalgaard er en kamæleon, der ofte ændrer udseende og fysik efter de karakterer, han portrætterer. Men her harmonerede eksperimentet ikke med ønsket om at tage fysisk form som Grot.

- Jeg tabte mig rigtigt mange kilo. Jeg var helt nede på 82 kilo. Første gang, jeg spillede Grot, vejede jeg 110 kilo, fortæller Esben Dalgaard.

- Jeg ville helt klart hellere have gået fysisk ind i rollen. Men det var der ikke nogen mulighed for. Det tager tid at ændre form - begge veje - og det havde jeg ikke denne gang. Du kan ikke bare blive stor eller tabe det igen over natten. Så det blev simpelthen et kostume denne gang.

Flere tilbage

Esben Dalgaard er ikke den eneste, der genoptager sin rolle i finalejulekalender, som binder bånd omkring Tinka-trilogien.

En stor del af de øvrige skuespillere - som Josephine Chavarria Højbjerg, Hadi Ka-koush, Neel Rønholt og Birthe Neumann - har alle trukket nissehuen på igen.

Har kendt hinanden i årevis

- Jeg synes, at det der specielle, eventyrlige univers opstod meget nemt og meget hurtigt igen. Især fordi man har kendt hinanden i flere år, siger Esben Dalgaard og fortsætter:

- Mange af os er også kammerater på kryds og tværs og spiser private middage sammen og sådan nogle ting. Så det er meget hyggeligt.

Føler sig privilegeret

Ja, det er faktisk mere end hyggeligt - det er et kæmpe privilegie, lyder det fra Esben Dalgaard.

- Det er hele den filosofiske debat: Skal der være en opdeling af arbejde og privatliv? For så har vi lige pludselig halvdelen af vores liv, vi kun lever for at få mulighed for at leve den anden halvdel af livet.

- Derfor føler jeg mig meget privilegeret over, at jeg rent faktisk elsker mit arbejde. For så mig er der en meget lille skillelinje mellem de to. Det kunne jeg ønske for mange. Det er jo sindssygt heldigt, siger Esben Dalgaard.

"Tinka og sjælens spejl" kan ses på TV 2 hver dag frem til den 24. december.

Esben Dalgaard kan ses på to konkurrerende kanalers julekalendere denne december: 'Julehjertets hemmelighed' på DR1 og TV 2's tredje julekalender om nissepigen Tinka, 'Tinka og sjælens spejl'. (Arkivfoto).
Esben Dalgaard kan ses på to konkurrerende kanalers julekalendere denne december: "Julehjertets hemmelighed" på DR1 og TV 2's tredje julekalender om nissepigen Tinka, "Tinka og sjælens spejl". (Arkivfoto).

ESBEN DALGAARD ANDERSEN

Esben Dalgaard Andersen blev uddannet fra Danske Teater- og Balletakademi i 1999, Lee Strassberg Theatre Institute i New York i 2003 og fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 2008.

Siden har han medvirket i forestillinger Seest og Mumin ved Mungo Park i Kolding og han modtog for sin portrættering af politiker Mogens Glistrup i forestillingen Ned med Skatten op med Humøret på Rønne Teater i 2010 en Talent-Reumert.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS